Registrér degSteg 1 av 4

Bli medlem av Fjord Club

Vår måte å sette pris på deg som reiser med Fjord Line. Fyll ut skjema for å bli medlem.

* Gyldig mobil-telefonnummer er påkrevd.
Eksempel: +47 900 00 000 eller +46 70 00 00 00 00

Vrådal – en vinner også uten ski på bena-bilde

Antall stemmer:

Vrådal – en vinner også uten ski på bena

Kontrastenes fylke kaller man Telemark. Kjører du ut av ferga i Langesund og holder nordvestlig kurs i halvannen time, skjønner du hvorfor. For da befinner du deg i Vrådal.

Det du møter i bygda Vrådal står i sterk kontrast til kystkulturen nede ved saltvannskanten i Langesund. For her oppe er det ingen tvil om at du befinner deg i det tjukkeste norske innlandet med skog, fiskevann, myr og li som nærværende og påtakelige ingredienser. Og det samtidig som du har kommet deg til fjells. Rett og slett.  

Derfor er det ikke rart at når vi snakker om Vrådal, så tenker vi gjerne på ski, snowboard, snøtunge trær og topplua godt trukket ned over ørene. Men Telemarks-bygda i Kviteseid kommune er mer enn som så. Ganske mye mer faktisk.

Institusjonen Straand Hotel

To som vet mer om Vrådal enn de aller aller fleste, er far og sønn Johan og Sigmund Straand. Henholdsvis fjerde- og femtegenerasjons innehavere og drivere av Straand Hotel. Et hotell som har vært i familens eie i snart 150 år – siden 1864.

Vi besøker de to telemarkingene en dag i slutten av september og blir nærmest øyevitne til at naturen endrer farger over natten. Den store innsjøen Nisser ligger speilblank på overflaten, men der nede i dypet, 250 meter på det dypeste, er det langt fra stille.

Femte generasjon: Sigmund Straand har tatt over driften av hotellet etter sin far, Johan. Foto: Flemming H. Tveitan
Femte generasjon: Sigmund Straand har tatt over driften av hotellet etter sin far, Johan. Foto: Flemming H. Tveitan/Fjord Line

 

– Det er fint å fiske i fjellvannene rundt her, men i Nisser koker det av fisk, sier far Johan og introduserer oss for kokken Frank Schmidt. Han er opprinnelig sveitser, men har for lengst funnet roen i hjertet av Telemark.

– Sveits er fantastisk, men Vrådal er paradis, sier Schmidt, som forsyner seg rått og rikelig av det naturen i den norske fjellheimen har å by på. Han benytter enhver anledning han har til å fiske og til å plukke både bær og sopp. Høsten i Vrådal er favorittårstiden. 

Funnet sitt paradis: Sveitseren Frank Schmidt har funnet sitt paradis i Vrådal. Han elsker å piukke bær, sopp og fiske. Og han er i tillegg en fremragende kokk. Foto: Flemming Hofmann Tveitan
Funnet sitt paradis: Sveitseren Frank Schmidt har funnet sitt paradis i Vrådal. Han elsker å plukke bær, sopp og fiske. Han er i tillegg en fremragende kokk. Foto: Flemming Hofmann Tveitan/Fjord Line

 

– Det er faktisk veldig mange som kommer til Vrådal for å fiske og plukke sopp og bær, sier Sigmund.

Den som ønsker å prøve fiskelykken er garantert å få både ørret, sik og abbor. Nærmere informasjon om fiskemulighetene, får du ved å ringe Quality Straand Hotel & Resort på telefon: + 47 35 06 90 00

– Vi tilbyr oss for øvrig å tilberede fisken for gjestene våre på hotellkjøkkenet, forteller Sigmund. 

Vrådal – mye mer enn ski

Hotell- og reiselivsmannen har i det hele tatt mye å fortelle om den kjære hjembygda si.

Han forteller om alle mulighetene for aktiviteter i umiddelbar nærhet for den som befinner seg i Vrådal: skatepark, downhill-løype for sykkel, gondolbane til Tverrfjellet og  superidylliske Vrådal golfbane, som ligger på en liten øy ute i Nisser-vannet.

I tillegg kommer alle turmulighetene i umiddelbar nærhet i både lavlandet, på Hægerfjell og på Venelifjellet. Og den som har tid til overs og skal tilbringe noen dager i Telemark, har heller ikke lange veien til steder som severdigheter og opplevelser som Rauland, Rjukan og Gaustadtoppen.

Dessuten sørget Johan Straand for noen år siden for å sette i stand den tidligere damperen «Fram», og idag går båten fra 1911 i rutetrafikk på Nisser. Tar du en tur med den gamle skuta får du førsteklasses utsikt til naturens panorama og du får dessuten oppleve å forsere de gamle slusene, som fortsatt åpnes og stenges ved hjelp av håndkraft, såkalt spetting.

Gammel damper: Skuta fra 1911 går i rutetrafikk på Nisser. Hun stopper på Straand Hotels egen brygge. Foto: Flemming Hofmann Tveitan
Gammel damper: Skuta fra 1911 går i rutetrafikk på Nisser. Hun stopper på Straand Hotels egen brygge. Foto: Flemming Hofmann Tveitan/Fjord Line

 

Johan er proppfull av både kjærlighet og godord om Vrådal og områdene rundt, men det han stadig fremhever er beliggenheten.

– Fra Oslo tar det bare tre timer, og fra Langesund drøye halvannen time i bil. For dansker og tyskere, som kommer fra kontinentet, er det helt perfekt. De kommer inn til Langesund klokka 13.30 og er på plass hos oss i god tid før det blir mørkt. Det vet jeg de som ikke er vant til å kjøre på svingete norske veier setter pris på, sier Johan.

Pub på historisk grunn: Johan Straand viser fram hotellets eldgamle stabbur, som han har innredet som pub. Foto: Flemming Hofmann Tveitan
Pub på historisk grunn: Johan Straand viser fram hotellets eldgamle stabbur, som han har innredet som pub. Selve hotellet har en gammel del fra 1925, mens mesteparten av bygningsmassen er langt nyere og betydelig modernisert, blant annet med en stor konferanseavdeling, trimrom, bar og svømmebasseng. Hotellet har 125 værelser og også flere hytter. Foto: Flemming Hofmann Tveitan/Fjord Line

 

Møter deg med åpne armer

Ønsker du å tilbringe noen deilige høstdager i Norge og Telemark, står vertskapet i Vrådal klar til å ta imot. For å finne ut mer, kan du ringe direkte til Visit Vrådal (turistkontoret) på telefon +47 4815 9137 eller til Quality Straand Hotel & Resort på telefon + 47 35 06 90 00. Å besøke nettsidene til Visit Vrådal  og Quality Straand Hotel & Resort er også en god idé.

Den som reiser med Fjord Line fra Danmark til Norge kan nyte godt av en god avtale rederiet har med hotellet og få reise og opphold to netter til en svært hyggelig pris.

For å komme fra kontinentet til Telemark, cruiser du enkelt, raskt og billig fra Hirtshals med Fjord Lines moderne ferger, MS Bergensfjord og MS Stavangerfjord, som begge fosser til Langesund i Telemark på grønn gass. Disse skipene har også daglige avganger fra Bergen og Stavanger.

Naturskjønt: Telemarksbydta Vrådal i Kviteseid kommune har ingen problemer idyllen. Foto: Flemming Hofmann Tveitan
Naturskjønt: Telemarksbydta Vrådal i Kviteseid kommune har ingen problemer med idyllen. Foto: Flemming Hofmann Tveitan/Fjord Line