Registrér degSteg 1 av 4

Bli medlem av Fjord Club

Vår måte å sette pris på deg som reiser med Fjord Line. Fyll ut skjema for å bli medlem.

* Gyldig mobil-telefonnummer er påkrevd.
Eksempel: +47 900 00 000 eller +46 70 00 00 00 00

Ut i det ville-bilde

STOR KAR MED MANGE SLEKTNINGER Villsvinjakt er blitt en av Sveriges mest populære jaktformer. (Foto: Spencer Wright)

Om forfatteren-bilde

Om forfatteren

Morten Ståle Nilsen er kritiker, journalist og forfatter bosatt i Oslo. Han har hatt et oppheng på villsvinstek helt siden han så ... Les mer

Antall stemmer:

Ut i det ville

Jakt er tradisjon og kultur – det virkelige verdens eldste yrke. Og dessuten nyttig, all den tid Sverige snart renner over av villsvin.

Det kan være lett å glemme det i våre tider, da kjøttet vi spiser som regel har vært pakket i plast, men man skal ikke så mange generasjoner tilbake i slektsleddet før man støter på en jeger. En som jaktet av nødvendighet, for å overleve. En gang i tiden var det det vi alle drev med.

I dag er ikke jakt for alle. Men det er for forbausende mange. Ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå deltok 143 000 nordmenn- og kvinner i jaktsesongen 2014-2015.

Småvilt- og rype regjerer på den norske jaktstatistikken, etterfulgt av elg, hjort, rein og rådyr. Foreløpig ikke representert i toppsjiktet her hjemme: Villsvinjakt, en av de mest høyaktuelle formene for jakt i vårt minst like jaktglade naboland Sverige.

SJEFEN SELV Muligheten for at du også får treffe skogens konge på villsvinjakt, er betydelig. Foto Eddie GranlundFolioimagebank
SJEFEN SELV: Muligheten for at du også får treffe skogens konge på villsvinjakt, er betydelig. (Foto: Eddie Granlund/Folio/imagebank.sweden.se)

Comeback etter 1000 år

Den svenske villsvinbestanden har hatt en eksplosiv utvikling i løpet av senere år, og den vurderes å være en såkalt «dørstokk-art» i Norge – det vil si, den er på vei hit over grensen, og allerede etablert i Aremark og Halden. Dette etter at vi ikke har sett den på våre breddegrader på over tusen år.

Dette er ikke nødvendigvis gode nyheter. Ikke for bønder, i hvert fall. Villsvinet regnes for å være det dyret som gjør mest skade på broderlandets jordbruk.

Ifølge en rapport ble 42 000 tonn svensk korn ødelagt av villsvin i 2014.

Bestanden er som sagt så til de grader økende: De mest bekymringsfulle anslagene skal ha det til at det finnes opp mot en halv million villsvin hos söta bror; et resultat av at svenskene i 1988 bestemte seg for at dyret var en naturlig del av faunaen, og arten sporenstreks ekspanderte eksplosjonsaktig.

Noe av forklaringen på den voldsomme veksten kan være klimaendringene. Senere års milde vintre passer det store dyret ­­– som kan veie mellom 50 og 200 kilo – med det utstikkende grisetrynet (bokstavelig talt!) godt.

NESE FOR DELIKATESSER Det det er villsvin, kan du også finne «det sorte gull› – trøfler! (Foto Simon Paulinimagebank.sweden.se)
NESE FOR DELIKATESSER: Det det er villsvin, kan du også finne «det sorte gull› – trøfler! (Foto: Simon Paulin/imagebank.sweden.se)

 

Nybegynnervennlig

Så. Dersom du liker å jakte, eller er nysgjerrig på det og vil prøve, kan du definitivt velge mindre nyttige bytter enn villsvinet, som svenskene tillater at det skytes oppunder hundre tusen av i året.

Villsvinjakt egner seg godt for kortere «ekspedisjoner», og det er mange operatører som kan legge forholdende til rette for deg. Krilles Jaktformidling, for eksempel, som i disse dager tar imot bestillinger for høst- og vinterperioden i Östergötland (et av områdene med høyest villsvintetthet i Sverige), og som kan nås via Winge Våpen (www.wingevapen.no) i Norge. Norges Jeger- og Fiskerforbund kan også hjelpe deg. Halita Jakt (www.halita.net) disponerer områder i Konga i Tingsryd kommune i Småland. Jakt er tillatt hele året, forutsatt at man har grunneieres tillatelse.

Det er i grunnen bare å velge en region.

Villsvinjakt egner seg godt for «førstereis»-jegere. Jakten foregår gjerne fra vakttårn eller jaktbuer (noen av disse er opplyste), og jaktformen er utmerket for mindre lag – så hva med å ta med kollegene på tur ut i skogen?

TROLSK STEMNING Villsvinet liker seg best i løvskog, og jakten foregår i de tidlige morgentimene. (Foto Sara Ingmanimagebank.sweden
TROLSK STEMNING: Villsvinet liker seg best i løvskog, og jakten foregår i de tidlige morgentimene. (Foto: Sara Ingman/imagebank.sweden.se)

 

Stemningsfull naturopplevelse

Villsvinjakten foregår nattestid og i de tidlige morgentimene. Det medfører at jaktopplevelsen får en helt særegen stemning. Forbered deg på en naturopplevelse utenom det vanlige – og sørg for at optikken på våpenet er i stand til å takle forholdene!

Andre ting å ta hensyn til: Husk at sugger er fredet året rundt. Ungene er imidlertid jaktbare. Kjøttet på de svenske villsvinene bør sjekkes for trikiner før det spises, og stekes eller kokes skikkelig – det er oppdaget forekomster av høy infeksjonsgrad av trikiner i broderfolkets bestand. Ikke etterlat deg slaktrester i skogen.

Ikke bli for tøff eller nærgående! Villsvin er menneskesky dyr, men kan bli aggressive – og som sagt fryktinngytende store. Og husk at du selvsagt må ha jegerprøvebevis før du slipper deg løs i skogene.

Slik kommer du deg dit:

Med Fjord Line fra Sandefjord til Strömstad. Avganger 08.30, 15.20.