Registrér degSteg 1 av 4

Bli medlem av Fjord Club

Vår måte å sette pris på deg som reiser med Fjord Line. Fyll ut skjema for å bli medlem.

* Gyldig mobil-telefonnummer er påkrevd.
Eksempel: +47 900 00 000 eller +46 70 00 00 00 00

På majestetisk topptur til Kjerag langt over tregrensa-bilde
Fakta om Kjerag-bilde

Fakta om Kjerag

Et fjellplatå på sydsiden av Lysefjorden i Rogaland. Ligger 1.110 meter over havet. Den populære Kjeragbolten ligger cirka 1, 4 k... Les mer

Antall stemmer:

På majestetisk topptur til Kjerag langt over tregrensa

Med makspuls etter første stigning, kan vi garantere at du får føle på både fjellkrefter og egne krefter når du tar turen til Kjerag i Rogaland.

Er målet ditt med Norgesferien å gå topptur til Kjerag, starter naturopplevelsen allerede på veien gjennom Gjesdal, Forsand og Sirdal. Du passerer små tjern, gårdsbruk og langstrakte fjorder på vei mot Øygardsstøl, via Lysebotn. Derfra går turen bratt oppover mot majestetiske Kjerag.

Turen du har gått til Preikestolen eller Gaustatoppen kan faktisk ikke sammenlignes med denne. For dette er fjell. Forbered deg på en tur som kommer til å ta pusten fra deg, bokstavelig og visuelt.

Parkeringsplassen. Øygardsstøl. Fjord Line.
Høy puls etter 10 minutter: Etter knappe ti minutter har du allerede kommet deg langt oppover fjellsiden. Her kikker vi ned på startpunktet – parkeringsplassen på Øygardsstølen. Huset på bildet er et spisested og kalles «Ørneredet».

Høy puls på topptur til Kjerag

Vi hadde gjort vår research i forkant og kommet fram til at denne toppturen, i likhet med Preikestolen, var en tur for alle.

Vi hadde gode tursko og var kledd lag-på-lag. I sekken hadde vi pakket ned kjeks, smoothie, proteinbarer og bananer. I tillegg var vannflaska full. Rundt livet var pulsmåleren og dertil pulsklokka, reimet til armen.

Kjerag. Fjord Line.
Godt skiltet: Når du starter fjellturen fra Øygardsstøl kan du gå til Kjerag, Kjeragbolten, Flørli eller Langavatn.

 

Til alle dere som tror at dette er en «walk in the park» – svaret er nei. Og det merker du fort. For her går det nemlig rett opp! Etter drøye ti minutter er vi oppe i makspuls og må ta en hvil – og stappe i oss en banan. Bildet ovenfor viser hvor langt vi kom før vi tok første pause.

Kjettingen gir deg god drahjelp

Og det fortsetter oppover. Men pust ut – det er tilrettelagt. Er du dårlig til beins eller avhengig av staver, kan du bruke kjettinggjerdet som dra- eller balansehjelp. Vi brukte det ofte, det må vi innrømme.

Kjerag. topptur. Fjord Line.
Kjettinghjelp på topptur til Kjerag: I alle de bratte partiene er det satt opp et kjettinggjerde du kan bruke som dra- eller balansehjelp.

 

Det er greit å huske på at du ikke går turen alene. Den er populær, men ikke på samme måte som Preikestolen er det. Ta hensyn til andre! Husk mantraet – Ut på tur, aldri sur!

Vi tok mange pauser underveis

Heldigvis er det flere flate partier underveis. Du passerer fjelltjern etter fjelltjern, der du kan fylle vannflaska, og Turistforeningens T-merker står tett – du kan med andre ord ikke gå deg bort.

Kjerag. Topptur. Fjord Line.
Bratt: Her ser du hvor bratt det er å gå både opp og ned det populære fjellet. Her skimtes også Lysebotn nede i dalen.

Vi valgte å ta flere pauser underveis for å nyte den flotte naturen. For når du kommer opp i høyden, etter å ha gått nærmere 10.000 skritt. Da ser du bare fjell. Bart fjell. Og det er ganske majestetisk. En wow-effekt! Du skimter også Lysebotn, stedet som ligger innerst i Lysefjorden, langt der nede. Når hus ser ut som prikker, vet du at du er høyt oppe!

 

«Alle» skal til Kjeragbolten

Som nordmann kommer du trolig til å stusse over bekledningen til visse andre turister. Du kommer nemlig til å se turister med munnbind. Disse har også kledd seg opp med turbukse, hals godt trukket over haka og turjakke. Vi passerer dem iført sports-BH og shorts.

Andre bruker olabukse når de skal på topptur. Mens noen tar seg en røyk når de endelig når fram til bolten.

Kjerag. Kjeragbolten. Turister. Fjord Line.
Severdigheten: Køsystemet respekteres av turistene som tar turen til Kjeragbolten.

 

Stemninga ved bolten er både morsom og interessant. Her regjerer en slags uskreven regel. Du stiller deg i kø hvis du skal bli avbildet på bolten. Fotografen – som er plassert foran bolten med Lysefjorden rett fram – tar plass blant steiner og andre fotografer. Med én gang de ser at det er deres kone, sønn eller datter som entrer steinen setter klikkinga igang, mens kona, sønnen eller dattera poserer med hender til værs, i en eller annen yogapositur eller bare med et glis ispedd en god dose skrekkblandet fryd.

hobbyfotografene. Kjeragbolten. Fjord Line.
Fotografenes krok: Hele denne skrenten, som ligger foran Kjeragbolten, er til enhver tid stapp full av hobbyfotografer som skal forevige sine kjæres tråkk på bolt.

Husk å kikke på utsikten!

Men se ikke bare fotografens vei – for utsikten – den som tar pusten fra deg – er andre veien. Du ser nemlig rett ned i Lysefjorden og selvfølgelig bort på andre majestetiske fjelltopper som går bratt ned i fjorddypet. Det er ubeskrivelig vakkert!

Kjerag. Fjord Line.
Fenomenal utsikt: Fra platået ved Kjeragbolten har du en altoppslukende utsikt. Du får høy puls på Kjerag, både av turen og av utsikten.

Vi brukte nærmere to og en halv time opp. Så etter å ha sett og stått, og fått i seg litt niste, er det bare å ta fatt på nedoverturen. Og da kjenner du det i leggene – vi lover deg!

Kjerag. Topptur. Fjord Line.
Langt over tregrensa: Selv om store deler av turen går rett opp, er det også slake partier på topptur til Kjerag. Blant annet dette, som er siste etappe før du velger videre vei mot Kjeragplatået, Kjeragbolten, Flørli eller Lagavatn.

Det beste rådet vi kan gi er at du tar det rolig. Sett deg ned på rompa og skli rolig nedover fjellveggen i stedet for å småløpe nedover. Det er «bare» fem kilometer ned, men det er bratt og du vil helst at legger og ankler skal være brukelige dagen etter toppturen også.

 P.S. Du kommer ikke unna parkeringsavgiften, som er på 150 kroner. Greit å vite!

Er topptur til Kjerag noe for deg? Du kommer deg enkelt til Stavanger med MS Bergensfjord og MS Stavangerfjord, som seiler på grønn gass.