Registrér degSteg 1 av 4

Bli medlem av Fjord Club

Vår måte å sette pris på deg som reiser med Fjord Line. Fyll ut skjema for å bli medlem.

* Gyldig mobil-telefonnummer er påkrevd.
Eksempel: +47 900 00 000 eller +46 70 00 00 00 00

Øyhopping i Göteborgs skjærgård-bilde

Emil Fagander/imagebank.sweden.se

Slik kommer du deg ut på øyene

Ta trikk fra Kungsportsavenyen til Brunnsparken. Deretter tar du trikk nr. 11 til Saltholmen. Turen tar 35 minutter. Styrsöbolaget... Les mer

Antall stemmer:

Øyhopping i Göteborgs skjærgård

Göteborgs skjærgård er full av øyer med strender, pensjonat, turstier og restauranter. Fra paradegaten Kungsportsavenyen, er du bare en koselig trikketur unna Saltholmen, havgapet og 13 heftige skjærgårdsperler. Og har du Gøteborg City Card, er til og med trikk og ferje ut til dem gratis! Her gir vi deg oppskriften på hvordan du hopper mellom fem av de mest populære øyene.

Tekst: Ann-Sophie Stene

Vrångö – badeøy med mulighet for krepsefiske

Fra trikkestoppet Saltholmen tar det cirka 45 minutter med ferje ut til Vrångö. Vrångö er den sydligst beliggende øya i Gøteborgs skjærgård, og den har supre badeplasser, turstier, et rikt fugleliv og fine fiskemuligheter. Stien som leder opp til toppen av øya har vært brukt i århundrer av kvinner som skulle speide etter mennene som var ute på fiske. Vrångö har vært kystpost og tollsted i 150 år, og i gamle dager fungerte tollerne som redningsmenn selv om deres fremste oppgave var å spane etter smuglere. Første skjærgårdstur ut hit fant sted i 1926, og i dag har øya rett i underkant av 400 fastboende.

Vrångö, Göteborgs skärgård
Vrångö, Göteborgs skjærgård. (Emil Fagander/imagebank.sweden.se)

Donsö – med restauranter og konserter

Ferjeturen fra Vrångö til Donsö tar bare 15 minutter, og på sommeren er dette skjærgårdens mest tettbefolkede øy med 1500 innbyggere. Donsö har fortsatt fiske som hovednæring, så et smart tips er å kjøpe ferske skalldyr fra fiskebåtene i havna, og siden følge stiene som ender opp ved flotte utsiktspunkt. Eller, man kan holde seg i vannkanten og oppsøke restauranten Isbolaget som serverer deilig bistromat. Økologiske og kortreiste råvarer står på menyen, og med jevne mellomrom forvandles stedet til et konsertlokale der en miks av kjente og ukjente artister som hyller sommeren.

Med tanke på naturopplevelsene og badeplassene, er Donsö midt i blinken for småbarnsfamilier.

A marina on Dönsö, an island in the Gothenburg archipelago.
Donsö. (Steampipe Production Studio/imagebank.sweden.se)

Styrsö – herlig opplevelse for de nostalgiske

Fra Donsö til Styrsö tar du deg ved å spasere over broa som binder de to øyene sammen. Styrsö er den største øya i Gøteborgs skjærgård, og man kan velge og vrake mellom opplevelser etter humør og lyst. Her finnes det skjønne spesialforretninger, kafeer og restauranter, en livlig gjestehavn, barnevennlige strender og blankskurte svaberg. I Bratten ligger praktvillaene fra forrige århundreskifte på rekke og rad. Nord på øya fins det et sjarmerende fiskekvarter som heter Styrsö Tången. I Halsvik har de klart å bevare den originale skipperhusbebyggelsen fra gamle dager. Og ved øyas kirke ligger småhusene tett i tett – søte og skjeve, preget av vær og vind. Den beste måten å ta seg rundt på her, er ved å leie en sykkel, eller ved å benytte en av de mange mopedene med flak som suser rundt i smågatene og sørger for at mennesker og bagasje kommer seg dit de skal.

Bagasje er noe man bør vurdere å ta med seg ved ett besøk: Pensionat Styrsö Skäret ved havna har 13 rom og er rett og slett gull.

Bak dørene skjuler det seg en velrenommert restaurant med fokus på fisk og skalldyr, og vakkert interiør som sender tankene tilbake til starten av forrige århundreskifte.

Styrso-57-04_Copyright+Emil+Fagander
Styrsö (Emil Fagander/imagebank.sweden.se)

Brännö – øya som byr opp til dans

Fra Styrsö til Brännö tar det 30 minutter med ferje. Øya er bilfri, stor, frodig og kjent for sine geniale badeplasser. Pluss at den har en smal landforbindelse over til lille Galterö, og det er populært å padle i det rolige farvannet mellom de to øyene.

På Brännö arrangeres det klassisk bryggedans til levende musikk flere torsdager i måneden – et populært arrangement, som også mange av øyas 900 fastboende har sansen for.

Vil man oppleve severdigheter, er øyas trekirke og hembygdsmuseet et par gode stalltips. Det er også et must å stikke innom Brännö Värdshus fra år 1900 som ble bygget av mesterlosen Otto Granström. Bygningen er proppfull av kuriositeter og en viktig del av skjærgårdens kulturarv. Og ikke minst – den er et sentrum for konserter og pubkvelder gjennom hele sommeren.

Brannö-109-04_Copyright+Emil+Fagander
Brannö (Emil Fagander/imagebank.sweden.se)

Vinga – med Evert Taubes barndomshjem

Øya Vinga ligger i den ytre skjærgården, og er Gøteborgs vestligste punkt. De 10 sjømilene ut fra Stenpiren i sentrum tilbakelegges raskt med båten M/S Walona som serverer ferske reker og skalldyrsbuffet underveis. Vinga har to landemerker: Det ene er et 46 meter høyt fyrtårn som gir magisk utsikt over skjærgården fra toppen. Det andre er visesangeren Evert Taubes barndomshjem som er omgjort til museum. Øyas velforening arrangerer guideturer til attraksjonene, og underveis får man et fint innblikk i alt fra flora og fauna, til hvordan livet artet seg på Vinga i gamle dager. Ikke for det – man kan oppleve Vinga på egen hånd også.

Øya er kjent for å ha vestkystens beste badevann, og klippene er supre å fiske fra.

The Vinga lighthouse, the most westerly outpost of the Gothenburg Archipelago.
Vinga fyr (Steampipe Production Studio/imagebank.sweden.se)