Registrér degSteg 1 av 4

Bli medlem av Fjord Club

Vår måte å sette pris på deg som reiser med Fjord Line. Fyll ut skjema for å bli medlem.

* Gyldig mobil-telefonnummer er påkrevd.
Eksempel: +47 900 00 000 eller +46 70 00 00 00 00

Og mannen var ute etter … (gjett tre ganger)-bilde

TROSBEKJENNELSE: Søgaards Brygghus – et sted for refleksjon og ettertanke. (Foto: Søgaards Brygghus).

Om forfatteren-bilde

Om forfatteren

Morten Ståle Nilsen er journalist, kritiker og forfatter bosatt i Oslo. Hans favorittsted å drikke øl i Aalborg, er alle steder – og «hvergang».

Antall stemmer:

Og mannen var ute etter … (gjett tre ganger)

Danmark rager stadig høyt på rankinger av klodens lykkeligste folk. Vi har en teori om hvorfor, og drar gjerne til Aalborg for å etterprøve den.

Forskjellige nasjoner har forskjellige oppfatninger rundt dette med alkohol, gitt. I det pietistiske Norge har vi en tendens til å se på alkohol som et problem, og sort sett bare det. I Frankrike er det en umistelig del av kulturen – ja, et viktig våpen for å holde barbariet på avstand. Og i Danmark? I Danmark er alkohol gøy. I hvert fall i sin mildeste, mest levervennlige form. Altså ølet.

Med måte

Nå er det overhodet ikke vår intensjon å «slå et slag» for flatfylla her. Alt med måte.

Men noen ganger i året er det deilig å kunne gå inn på en bar, en kneipe eller en pub klokken tolv på dagen og bestille seg en (rimelig) øl. Uten å bli sett på som en håpløs taper av den grunn.

Vi tar neppe munnen for full (ingen dobbeltbunn her!) når vi hevder at danskenes kameratslige forhold til alkohol er noe av grunnen til at Danmark forblir nordmannen- og kvinnens favorittreisemål nummer én.

Og en helt klart medvirkende årsak til at vi oppfatter Danmark som så mye mer utland enn for eksempel Sverige. Nesten eksotisk. I alle fall en del av det forjettede kontinentet.

pub4
SPASERTUREN SIN: Aalborgs egen «beerwalk». Pub-til-pub sko er valgfritt. (Foto: John Bull Pub).

 

«Beerwalk»

Vi skal til Aalborg, og ut på pub-til-pub runde.

Aalborg må være en av verdens beste byer for nettopp dette formålet. Både «pære dansk» og internasjonal – og kompakt nok til å være oversiktlig. (Og ikke minst: Bare en kort båttur unna).

Men først: Dansk øl da? «Probably the best in the world», som den gamle Carlsberg-reklamen hevdet?

Ikke langt unna. Danskene lager godt, godt øl.

Under guider vi deg til et knippe puber som alle kan by på et rikt utvalg av kulturdrikken øl, som regel både importert og dansk (og i ett tilfelle brygget på stedet).

Disse pubene er alle del av Aalborgs såkalte «Beerwalk». En institusjonalisert pub-til-pub runde som inneholder seks smaksprøver, et smakeglass og et sett rabattkuponger. Prisen er mild sagt fordelaktig sett med norske øyne: 100 danske kroner.

Vis fornuft og måtehold, og husk at å drikke øl i Danmark skal være morsomt!

pub2
PREKESTOL? Ser jammen slik ut. Søgaards Brygghus tar ikke lett på dette med øldrikking, (Foto: Søgaards)

 

Søgaards Brygghus

C.W. Obels Plads 1

La oss starte her, ved noe som minner om et kloster til ølets ære (se bildene).

Man trenger ikke å være en langskjegget, tømmerhuggerskjortekledd hipster for å mene at mikrobryggerier har noe for seg. Og man må huske at mikrobryggerier har langt mer enn bare mettende, overdrevent karaktersterke IPAer å by på.

Søgaards Brygghus har alle typer øl hjertet måtte begjære, avstemt i forhold til sesong og tilgjengelige råvarer.     Og ikke for å blande kortene her, men de har nydelig mat også. Skal man blande mat inn i en pub-til-pub runde?

Ja! I hvert fall hvis man er i Danmark (mmm, dansk mat!) og på Søgaard Brygghus.

Legg opp runden slik at dere først drar hit, og får unna spisingen. Gå så innom butikken som ligger i tilknytning, der dere kan kjøpe øl og øldrikkervennlige slaktervarer.

Fall så ned på kne og takk Danmark for at de finnes!

pub3
42 SORTER: Hørte du hva vi sa? 42 sorter! På fat! (Foto: The Wharf)

 

The Wharf

Borgergade 16

42 sorter. Trenger vi si mer?

OK da. 42 slag – på fat! De fleste av dem danske. Mange av dem eksklusive for The Wharf.

Massevis av flaskeøl også, fra tyske, tsjekkiske, belgiske og britiske bryggerier.

Bonus: Ingen musikk (det vil si: Noen ganger levende musikk ut i de små timer). Perfekt for en aften med venner – dere trenger ikke stå og skrike til hverandre. Bare nyte fellesskapet. Og ølen.

London Pub

Boulevarden 7

Som navnet lover: Klassisk britisk pub. Men bedre utstyrt enn de fleste: 80 øltyper, 12 av dem på fat. Uteservering når det er grunnlag for det. Britiske stengetider (22:00) på mandag, tirsdag og onsdag, for den som vil komme seg tidlig i seng (ikke dumt!). Men i helgene kan det drikkes øl til 02.00.

The Irish House

Østerågade 25

En by uten en skikkelig irsk pub, er ingen by, men et mislykket tettsted. Aalborgs fremste representant for den grønne øyas beste eksportvare (U2 blekner i forhold) heter for enkelhets skyld The Irish House, og byr på det steder av et slikt kaliber skal by på: Fotball på TV og et godt utvalg irske og skotske whiskyer.

Old Games Pub

Ved Stranden 5

Midt i hjertet av byen, like ved utelivshovedgaten Jomfru Ane: Nok en engelsk pub. Men med et unikt spesiale: Kelneroppvartning ved bordene! Nei vent –  to spesialiteter: 80 slag whisky også!

John Bull Pub

Østerågade 20

Mer britisk (de fant tross alt opp denne typen vertshus). Hevder å ha Nord-Jyllands største utvalg øl – og hvem er vi til å krangle? John Bulls Pub tar sin whisky alvorlig også, og er stolte av sitt utvalg med mindre kjente slag. Livemusikk på torsdager, lørdager og søndager.

pub5
ATMOSFÆRE: Duus Vinkjælder. OBS! De har øl også! (Foto: Duus Vinkjælder)

 

Duus Vinkjælder

Østerågade 9

Ikke la navnet «skremme» deg! Det er øl her også! I middelalderomgivelser, og med utmerket mat i tillegg (for dem som måtte være interessert i den slags). Ettersom stedet serverer tradisjonell dansk frokost – som alle vet at er Verdens Beste Lunsj – er dette et uhyre velegnet sted å legge dagen-derpå måltidet. Kanskje, bare kanskje med «en lille» til.

Slik kommer du deg dit:

Avreise fra Bergen kl. 13:30. Avreise fra Stavanger kl. 20:00. Avreise fra Langesund 14:30.