Registrér degSteg 1 av 4

Bli medlem av Fjord Club

Vår måte å sette pris på deg som reiser med Fjord Line. Fyll ut skjema for å bli medlem.

* Gyldig mobil-telefonnummer er påkrevd.
Eksempel: +47 900 00 000 eller +46 70 00 00 00 00

Manndomsprøven-bilde

KALDT, MEN VARMT: Dagens badetemperatur: 5. Men ikke vær redd, det føles godt! (Foto: Morten Ståle Nilsen)

Om forfatteren:-bilde

Om forfatteren:

Morten Ståle Nilsen er journalist, redaktør, forfatter og reddhare bosatt i Oslo. Strendene rundt Strömstad var hans badeparadis i... Les mer

Antall stemmer:

Manndomsprøven

Det er iskald januar. Tid for å hoppe i havet i Strömstad.

«Strömstad», sier folk, og mener med det som oftest «Systembolaget» (den vesle byen er elskverdig nok til å ha to av dem).

I beste fall tenker de på sommeren, da Strömstad med sin pittoreske brygge, sin store småbåthavn og sine tykke måker, fulle av «korv», gjør byen til et av Vest-Sveriges utallige små ferieparadis.

Ikke alle tenker på Strömstad som et sted man drar til når gradestokken synker drastisk, slik den gjør i disse dager.

Men det er den jammen, og det er dit jeg skal.

Bad2
HELSE I HVER DRÅPE: Kallbadhuset ligger vakkert til, med en fantastisk utsikt mot Kosterhavet. (Foto: Morten Ståle Nilsen)

 

Saltvann i bassenget

Jeg er kommet til Strömstad for å bade på Strömstad Badanstalt. Men lykken står meg innledningsvis ikke bi.

For Badanstaltens store basseng – unik i sitt slag (den henter saltvannet sitt rett fra havet på utsiden av de store vinduene med den nydelige utsikten mot gjestehavnen) – er stengt.

Isj.

Det er noen verdier i vannet som ikke er som de skal være. Slikt kan de ikke være bekjente av på en institusjon som skal ha helsen i sentrum. Trist, for jeg hadde sett frem til å ligge og dorge på ryggen i bassenget deres, som holder betryggende 28 grader.

Dørene er forventet åpnet igjen hvert øyeblikk, og i alle fall i løpet av januarmåned. Så ikke la dette avskrekke deg fra et besøk. (Følg med på nettsidene deres). Men i dag altså: Stengt. Lukket. Låst.

Det er flere muligheter for «dopp» i Strömstad, selvsagt. Ikke minst Quality Spa & Resort Hotel et stykke utenfor sentrum. Men det er ikke like aktuelt for meg, som er her uten bil.

Strömstad Badanstalt har imidlertid alternativer å by på, de også. Nærmere bestemt kaldbad i havet. I januar. I natt var det tretten minusgrader. Nå, med byen badet i gnistrende vintersol, viser Yr-appen på mobilen minus åtte. Temperaturen i havet er fem grader celsius.

Undertegnede ser helt at havsbadene hans holder minst 21 grader. Men stålprofesjonell som jeg er, kan jeg ikke forlate Strömstad med uforrettet sak.

Bad1
HISTORISK KURBADSTED: Strömstads «badanstalt», her badet i gul ettermiddagssol, ligger midt i sentrum. (Foto: Morten Ståle Nilsen)

 

Sveriges kurbadsentrum

Ikke alle er klar over at Strömstad har en lang og ærerik tradisjon som Sveriges kurbadsentrum. Allerede på 1800-tallet flokket medlemmene av det svenske kongehuset og adelskapet hit i hopetall, ikke minst under vinteren, for å nyte kroppsbehandlinger og helsebringende saltvannskurer.

I dag, 6. januar 2016, har kvaliteten på de besøkende kan hende sunket noe. For i dag kommer jeg.

Åpne, lyse Laholmen Hotel ligger midt i sentrum, tronende på en ås over brygga. Undertegnede, som trådte sine barnesko i Strömstad (man er tross alt fra Halden), blir helt satt ut over hvor flott utsikten er fra de store vinduene. I alle retninger. Mot gjestehavnen til venstre, mot brygga til høyre og mot det praktfulle Kosterhavet rett forut.

Det skader på ingen måte at været er helt fantastisk akkurat denne dagen. Veldig kaldt, som nevnt. Men solen stråler på himmelen, og bader byen i etterlengtet lys. Jeg har vært i Strömstad hundrevis av ganger. Men jeg ante ikke at den lille byen kunne se så blendene fin ut på vinterstid.

Bad6
BADSTUEN PÅ HOTELLET: Du trenger ikke forlate Laholmen Hotel for å bli varm. Skikkelig varm. (Foto: Karin Björk/Laholmen)

 

«Mysigt» på Laholmen

Hotellets interiør gjør ikke skam på beliggenheten. Laholmen blir kontinuerlig pusset opp, og har per i dag alt det man forventer å finne på et moderne spahotell. Fargene er subtile. Pynten er velordnet. De ansatte yter service som «bare» svensker kan – det vil si med en langt mer naturlig høflighet enn de fleste av sine norske kolleger.

Rommene er store, rene og innbydende. Sengene er varme og myke – men ikke for myke, sånn at man drukner i dem. Mitt rom hadde balkong, og fabelaktig utsikt mot Koster. Ikke så veldig aktuelt å sitte der i nesten ti minusgrader. Men man setter pris på den slags likevel.

Hotellet har en egen relaxavdeling med sauna og trimrom. Men de store vannmengdene er det den samarbeidende Strömstad Badanstalt, som ligger hundre meter unna hotellet, som tar seg av.

Før jeg bokstavelig talt hopper i det, må jeg ha noe å spise. Ettersom jeg frykter at dette kan bli mitt siste måltid – jeg er en vaskeekte reddhare og hypokonder, tenk om hjertet ikke tåler påkjenningen? – vil jeg unne meg en klassiker jeg har varme barndomsminner om, på et gatekjøkken rett over gaten.

En såkalt «polisbricka» – korv med mos och senap och ketchup. Samt en flaske med den sublime, «ej kolsyrade» appelsinleskedrikken Mer.

Det smaker vidunderlig. Men så er det alvor.

Bad5
DET SISTE MÅLTID: Mat til å manne seg opp på. En klassisk svensk «polisbricka» – korv med mos. (Foto: Morten Ståle Nilsen)

 

Massasje for hele kroppen

Kallbadhuset ligger vakkert til langs strandpromenaden, også det like ved hotellet. Ender og svaner holder heltemodig ut i det kalde vannet, og holder isbadingsgærningene med selskap. Huset har to saunaer og to store hoppetårn, garderobe og toalett og alt som skal til. Det koster femti kroner å benytte seg av det.

(Saunaene kan leies ut til private tilstelninger. Det koster 1000 kroner for tre timer, og hver av badstuene kan huse opp mot 12 personer. En super idé til et alternativt utdrikningslag, for eksempel).

 Jeg ankommer den ene saunaen i en klart småstresset tilstand, ikledd en badebukse med småfiskmotiv. De koselige gjestene som allerede har nytt et par timer der, roer meg umiddelbart ned: Dette går så fint atte. Det gjelder bare å bli skikkelig varm før man synker ned i det kalde.

Jeg er en særs lettsvettet type, og det tar ikke lang tid før jeg – ganske riktig – blir «skikkelig varm». Jeg ser ikke noen temperaturstokk. Men jeg er ganske sikker på at dette er den heteste saunaen jeg noen gang har oppholdt meg i.

Etter en ti minutters tid går det nesten av seg selv. Jeg stabber ut på isen, klatrer ned stigen i vannet og er – offisielt – en isbader.

Det føles forbløffende godt. «Det er som en massasje for hele kroppen», sier en av mine med-badere, og har helt rett i det. Jeg hopper uti igjen.

Man blir ikke kald etterpå, snarere tvert imot: Kroppstemperaturen er øyeblikkelig tilbake på et normalt nivå. Saunaen etterlater deg med en følelse av dyp kroppsvarme som sitter i deg i flere timer etterpå. Jeg taklet kulden i luften mye bedre etter at jeg hadde vært i det kalde vannet, enn før.

Tilbake på hotellrommet føler jeg meg deilig slapp. Jeg dormer av i sengen, men kommer til meg selv akkurat i tide for en suverent god, sen tapasmiddag i restauranten på Laholmen.

Og så jeg som trodde jeg visste alt om hva Strömstad hadde å by på.

Slik kommer du deg dit:

Med Fjord Line fra Sandefjord klokken 08:30 og 15:20. Retur fra Strömstad 12:00 og 18:30.

Bad4
BRRR…!: En skjelvende journalist sjekker temperaturen i luften forut for sin isbaderdebut. (Foto: Morten Ståle Nilsen)