Registrér degSteg 1 av 4

Bli medlem av Fjord Club

Vår måte å sette pris på deg som reiser med Fjord Line. Fyll ut skjema for å bli medlem.

* Gyldig mobil-telefonnummer er påkrevd.
Eksempel: +47 900 00 000 eller +46 70 00 00 00 00

Kanoner, Spioner, Jagerfly og Cubakrise | Konkurransevinner-bilde
Sten Dueland-bilde

Sten Dueland

Freelance fotograf og journalist.
Stavanger, Norge
sten@dueland.com

Antall stemmer:

Kanoner, Spioner, Jagerfly og Cubakrise | Konkurransevinner

Langelandsfortet spilte en sentral rolle under den kalde krigen, og var operativt fram til 1993. Fortet er nå åpent for publikum og har flere attraksjoner som vil interessere både store og små. Lær hvordan et kystfort fungerte, se jagerfly fra den kalde krigen, prøv en ekte luftvernkanon, lær om spionmetoder, eller gå ombord i en tidligere norsk ubåt!

Klokken 09:32 den 24. oktober 1962, sendte Søværnets Operative Kommando en hastemelding til NATO. Utkikksposten ved Langelandsfortet hadde observert det sovjetiske lasteskipet M/S Krasnograd passere forbi. På dekk kunne man se militære kjøretøy og det man antok var rakettdeler, med sannsynlig destinasjon Cuba. Den kalde krigen hadde nådd et klimaks, og verden sto på randen av atomkrig.
Krig ble unngått gjennom diplomati, og Sovjetunionen trakk tilbake sine atommissiler fra Cuba, men Langelandsfortet, som kontrollerte Langelandsbælt, og dermed en av to mulige seilingsleder fra Østersjøen til Atlanterhavet, forble en viktig militær installasjon gjennom hele den kalde krigen.
Men i 1993 var det over for Langelandsfortet. Stasjonære kystfort hadde utspilt sin rolle i moderne krigføring, og i likhet med norske kystfort, ble de fleste fortene, og senere også hele Kystartilleriet, lagt ned.
Brukerbidrag - Navn: Sten Dueland, Kundenummer: 794490, Tittel: Kanoner, Spioner, Jagerfly og Cubakrise

Museumsområde

Fort, kanoner og historie slutter imidlertid ikke å fasinere. Langelandsfortet står mer eller mindre slik det ble forlatt, og er omgjort til et stort museumsområde hvor publikum har adgang til alle installasjoner. Her kan du se hvordan de store kanonene ser ut fra innsiden, og få et innblikk i hvordan hele fortet fungerte.
Operasjonsbunkeren var fortets nervesenter. Her  kan du se utstyret som ble benyttet for å kommunisere, holde oversikt, og lede ildgivningen. «Datamaskiner» så store som frysebokser, med spaker og hjul, ble benyttet til å beregne hvordan kanonene skulle stilles inn.
Brukerbidrag - Navn: Sten Dueland, Kundenummer: 794490, Tittel: Kanoner, Spioner, Jagerfly og Cubakrise
Utenfor operasjonsbunkeren kan de litt størrer barna styre en ekte Bofors luftvernskanon. Det krever 2 mann,  så pappa har kanskje en unnskyldning for å prøve han også.
På fortet finner du også mye som garantert ikke var der da fortet var operativt! Midt ute på en mark dukker det opp en ubåt! Det er opprinnelig en norsk ubåt i «Kobben» klassen, som senere ble modernisert og tjenestegjorde i den danske marinen  fram til til 2004. Da den seilte under norsk flagg var kapteinen verdens første kvinnelige ubåtsjef! (Solveig Krey, 1995).
Dronning Margrethe har også vært med på et dykk med denne ubåten, men ellers er det lite som minner om et kongelige fartøy. I en krigsmaskin er det viktigere med våpen, maskineri  og kontrollsystemer, enn bekvemligheter for mannskapet på 24.
Dronning Margrethe har også vært med på et dykk med denne ubåten
Brukerbidrag - Navn: Sten Dueland, Kundenummer: 794490, Tittel: Kanoner, Spioner, Jagerfly og Cubakrise
Intet forsvar er komplett uten luftforsvar, og på Langelandsfortet finner du representanter fra begge sider av den kalde krigen: det russiske jagerbombeflyet MiG 23  og den svenske jagerbomberen F-35 Draken.
I mange av bunkerne på anlegget finnes det dessuten forseggjorte utstillinger som forteller den kalde krigens historie, fra storpolitikk til spionasjemetoder.

Bruke et par timer eller en hel dag

På en utflukt til Langelandsfortet kan man bruke alt fra et par timer til en hel dag. Kaffe, brus, is og pølser kan kjøpes i kiosken ved inngangen, men det finnes også rasteplasser på området, hvor du kan nyte medbragt mat, og la både de yngste og de litt eldre ungene prøve seg i en militær feltløype for barn.
Fortet ligger helt syd på Langeland, i Vognsbjergvei, noen kilometer fra Bagenkop, 45 minutters kjøring fra Svendborg, og er åpent alle ukedager fra 29. mars til 31. oktober. (Kl 10-17, untatt  mars, april og oktober hvor det stenger kl 16.)
Mer info på langelandsfortet.dk
Brukerbidrag - Navn: Sten Dueland, Kundenummer: 794490, Tittel: Kanoner, Spioner, Jagerfly og Cubakrise