Registrér degSteg 1 av 4

Bli medlem av Fjord Club

Vår måte å sette pris på deg som reiser med Fjord Line. Fyll ut skjema for å bli medlem.

* Gyldig mobil-telefonnummer er påkrevd.
Eksempel: +47 900 00 000 eller +46 70 00 00 00 00

Juleshopping på grensen-bilde

WINTER WONDERLAND: Julenissen kunne godt hatt sitt verksted i Vest-Sverige i vinterhalvåret. (Foto: Jonas Ingman/VästSverige)

Om forfatteren-bilde

Om forfatteren

Morten Ståle Nilsen er journalist, redaktør og forfatter bosatt i Oslo. Men han er egentlig fra Halden, noe som innebærer at han e... Les mer

Antall stemmer:

Juleshopping på grensen

Om én ting kan alle være enige: Juleshoppingen er triveligst i en annen by enn ens egen. I år bør du velge en svensk en.

Væromslaget er kommet. Varmeapparatene i heimen er slått på for den kommende sesongen. Julemarsipanen er i butikkene. Bare noen uker nå, før alt stashet – pyntegjenstandene, glitteret, lysene – inntar din lokale Nille, og ferskvaredisken fylles med ribbe, pinnekjøtt og medister.

Du vet den kommer: Julen. Og du vet at det aldri er noe som heter «god tid» (det kan virke som om «god tid» ble avviklet en gang på åttitallet).

Du kjenner også til følelsen av panikk, eller i hvert fall fraværet av glede, som akkompagnerer det ville rittet gjennom byens gater to dager før julaften. Enten for å kjøpe «de siste gavene». Eller i verste fall – gisp! – alle.

Internett? En fin oppfinnelse. Men ikke helt det samme. Ingen garanti for at det du bestiller, kommer frem i tide (norsk postgang er notorisk sein i desember). Ei heller for at det du kjøpte passer, eller ser ut slik som det gjorde på det fine bildet.

Mange av de mer tradisjonelle blant oss, vil dessuten mene at å handle julegaver på Internett er litt «juksete».

Julshop3
SVENSK JULEBORD: Sild og flatbrød etter alle kunstens regler. (Foto: Göran Assner/VästSverige)

 

Utlandet kaller

Men jobben det er å skulle glede andre, skal helst være gledelig, den også. Derav ordtaket om «den største glede». I senere tiår har nordmannen- og kvinnen følgelig funnet frem til en genial løsning på juleshoppingproblemet: Vi gjør det i utlandet! Tar en helg og får det unna, kombinert med kos, god mat og kanskje et avslappende hotellopphold.

Dette har mye for seg. Reisen har et mål. Man skal dra hjem igjen med X antall pakker i bagasjen, og X antall «problemer» løst. Sjansene for unnasluntring er langt mindre enn om man liksom håper på det beste og tar shoppingen i rykk og napp hjemme. Det at butikkene er andre, og utvalget et annet, enn de og det man er vant til, gjør det lettere å fokusere på oppgaven – og selvsagt mye morsommere også.

(Observasjon, delvis basert på personlig erfaringsgrunnlag: Mange menn synes det er en lidelse å skulle handle klær i hjembyen, eller i Norge sånn generelt. Men send ham/meg til utlandet, og det blir med ett mye mer levelig. Ja, ganske fett, faktisk).

julshop1
OG MELLOM SHOPPINGSLAGENE …: Kan dette være utsikten din om kveldene din. (Foto: Jonas Ingman/VästSverige)

 

Kortreist glede

Etter at nordmannen- og kvinnen ble oljemillionærer i teorien på åttitallet en gang, har vi lagt til oss flottenfeierske, globetrottende vaner. Juleshopping i London er ikke lenger uvanlig. Noen drar sågar til New York.

Men slik kan man ikke holde på hvert år. «Kortreist» og «lokalt» er tidens melodi, og kan godt gjelde juleshoppingen også. Nøysomhet er en dyd, klimaregnskap er en reell ting. Og har du egentlig sett de kronekursene nå, eller? Dollaren ligger mellom åtte og åtte femti. Pundet er sterkere enn i manns minne – mellom tolv og tretten kroner.

Løsningen ligger rett over kjølen. I det gamla och fria Sverige. Kjent og kjært, men likevel noe helt annet og mer inspirerende enn en tur på Jysk.

Vest-Sverige er ikke bare et sommerparadis. De mange små byene og pittoreske tettstedene i Västra Götalands län generelt og Bohuslän spesielt er minst like betagende under et dekke av lett snø. Du trenger på ingen måte å dra helt til Göteborg (spar den til nyttårshelgen!).

melker_dahlstrand-swedish_innovation-2494
SVENSK JULEMARKED: Så ekte og hjemmelaget som du kan få det. (Foto: Melker Dahlstrand/imagebank.sweden.se)

 

Julemarkeder

De mange vakre tettstedene i Bohuslän, som alle ser ut som selve barndommens jul i desember, er flinke til å arrangere julemarkeder. Om du er på jakt etter nordisk håndverk, for eksempel, finnes det få bedre steder å dra til (verken London eller New York kan konkurrere på akkurat dette området, naturlig nok).

Grebbestad (i ferd med å bli en magnet for gourmander, på grunn av havets frukter), Fjällbacka, Varberg og Hamburgsund – det er bare å «google» seg frem til riktig helg, og dra over for å handle unik brukskunst- og pyntegjenstander.

Og la meg slå et slag for byen der båten legger til kai: Strömstad. En liten by om man legger kun innbyggertallet til grunn – drøye 6000 sjeler. Men hva næringsliv og forretningsvirksomhet gjelder: Forbløffende rikholdig. Et resultat av den mangeårige strømmen av handleglade nordmenn fra den andre siden av grensen, og byens status som en all-round turistmagnet.

Faktum er uansett at Strömstad virker atskillig større enn den egentlig er. Jeg mener, Strömstad har en egen plate- og instrumentbutikk, salige Rämjes Musik (endog med et fint utvalg vinylplater for hipsteren i familien). Det er mer enn hva en rekke norske byer med 20 000+ innbyggere kan skilte med nå for tiden.

Svinesund – det nærmeste Norden kommer et slags Las Vegas – ligger knappe to mil unna, og dreier seg definitivt ikke lenger utelukkende om tobakk og kjøtt. Shoppingsenteret Nordby er blitt et gigantisk varehus med alt hjertet måtte begjære av ting og tang.

Gjør det gjerne til en langhelg. Shop på dagen – få julen unna. Drikk kaffe og spis «Prinesstårta» på den herlige kafeen Kaffedoppet. Lad batteriene om kvelden.

Om du virkelig vil kombinere «arbeid» og fritid, tar du inn på det fabelaktige, nyrenoverte Strömstad Quality Spa & Resort.

Da kan julen bare komme.

 

Slik kommer du deg dit:

Båt fra Sandefjord to ganger daglig: Klokken 08:30 og 15:20. Retur fra Strömstad to ganger daglig: 12:0 og 18.30.

ulf_lundin-mulled_wine_at_christmas-3838
Foto: Ulf Lundin/imagebank.sweden.se