Registrér degSteg 1 av 4

Bli medlem av Fjord Club

Vår måte å sette pris på deg som reiser med Fjord Line. Fyll ut skjema for å bli medlem.

* Gyldig mobil-telefonnummer er påkrevd.
Eksempel: +47 900 00 000 eller +46 70 00 00 00 00

Jul i den gamle byen i Aarhus-bilde

Jul i Den Gamle By. Foto: VisitAarhus

Antall stemmer:

Jul i den gamle byen i Aarhus

Opplev julens historie gjennom mer enn fire århundrer. Overalt er det dekket opp og pyntet slik man har gjort det fra 1600-tallet og helt opp til 1974.

Tekst: Visit Denmark

I Den Gamle By kan også du finne unike gaver i de historiske butikkene eller bodene og nyte en stille stund med julemat, godteri og varm drikke.

Det dufter af jul
Det dufter av jul i Den Gamle By. Foto: VisitAarhus

Den gamle jul er blitt yngre

Før 1900 var ikke julen synlig i gatebildet i danske byer. Men i Den Gamle Bys nye kvartaler, hvor 1900-tallets historie fortelles, rykker julen for alvor ut i gaten. Når man passerer Torvet og går mot Søndergade, endrer gatemiljøet seg med fortau, elektriske gatelys og en bensinpumpe.

Til jul henger det ekte grangirlandere med elektriske lys i gaten, og vinduene blir pyntet som skikken var i 1927. Samtidig var man også bevisst på at kundene skulle lokkes innenfor. Og det kunne foregå med lys, mekaniske nisser, elektriske tog eller tilbudsskilt. I tillegg til jernvarehandelen og bokhandelen er det en helt ny butikk i kvartalet, nemlig datidens største kjedebutikk, Schous Sæbehus.

Jul_i_Havbogade,_Den_Gamle_By
Jul i Havbogate, Den Gamle By. Foto: VisitAarhus

Jul i 1974-kvartalet

I kvartalet fra 1974 henger det også girlandere med lys. Og som det var vanlig på den tiden er girlanderne laget av plastikk og pyntet med julepynt i glass, metal eller plastikk.

I Sønderbrogade vil det henge lanterner med lys på girlanderne. Lanternene har hengt i gågaten i Skals i 70-årene og blitt donert til Den Gamle By. Nå gleder juleinspektøren seg til å se dem henge og pryde den nye handelsgaten med Pouls Radio, Broderiboden, reisebyrå, fotoforretning og glassmester.

Jul anno 1974, Den Gamle By
Jul anno 1984. Foto: VisitAarhus

Og som det var vanlig på den tiden er girlanderne laget av plastikk og pyntet med julepynt i glass, metal eller plastikk.

Julehuset for hele familien

14. november 2015 – 3. januar 2016

Julehuset er en slags labyrint hvor man selv velger sin vei rundt i julens historier. Alt ettersom du tror på nisser og elsker julen eller er mer lunken, kan du følge forskjellige spor rundt i labyrinten. Underveis finner du opplevelser for både barn og voksne med nisseloft, eksempler på julegaver til barn i gamledager, kjempejuletre, lekesone med bamser, duft-bar og klatrevegg.

Julemarked med originale gaveideer

Markedsboder i gatene og historiske butikker er en opplevelse i seg selv, og inspirerer til et litt annerledes juleinnkjøp. Her bys på alt fra leketøy, bøker, Madam Blå kaffekanner, flotte plakater og hjemmelagde smykker, til lekre sjokolader og hjemmelaget snaps. Og i Handelsgartneriet Bernstorff selges julens blomster, epler og nøtter, krydderurter og pynt.

Peters Jul

14. november 2015 – 3. januar 2016

I julen kan du oppleve den danske juleklassiker «Peters Jul» fra 1866. Da blir Købmandsgården omdannet etter bokens beskrivelser. Alt som beskrives i boken, blir til virkelighet på Købmandsgården, og beskrivelsen av hvordan en riktig jul burde være. Købmandsgården blir et sant juleeventyr.

Dansk jul

14. november 2015 – 3. januar 2016

Historien om julen mellom renessansen og begynnelsen av 1900-årene er selvfølgelig stadig navet for utstillinger rundt om i de historiske husene. Juleutstillingen er bygget opp som en kavalkade og dekker perioden fra renessansestuen hos den velstående kjøpmannen i 1625, over stuene med de første juletrærne på 1800-tallet, frem til den moderne familien i 1929, som har både adventskrans og juletre med elektriske lys.

Julestuer

Julestuer var på 1700-tallet hyggelige sammenkomster hvor man drakk rikelig med juleøl, sang viser og lekte juleleker. Bro, bro brille er egentlig en slik julelek. Andre juleleker hadde et klart erotisk islett, og julestuene var derfor en torn i øyet på kirken.

I Den Gamle By fortelles historien om 1700-tallets julestuer på plansjer og dekkeservietter. Det er hygge, varme, samt salg av bl.a. bispebolle (varm punch), saft og vann og honninghjerter. Medbragt mad og drikke kan nytes i julestuen.