Registrér degSteg 1 av 4

Bli medlem av Fjord Club

Vår måte å sette pris på deg som reiser med Fjord Line. Fyll ut skjema for å bli medlem.

* Gyldig mobil-telefonnummer er påkrevd.
Eksempel: +47 900 00 000 eller +46 70 00 00 00 00

Hyggelige Vejle-bilde

Antall stemmer:

Hyggelige Vejle

I Vejle finner du alt det vi forbinder med det danske; en hyggelig by, mange trivelige opplevelser og kort vei til det meste. I tillegg er Velje et perfekt utgangspunkt for både fotturer og sykkelturer til interessante historiske steder.

Tekst: Visit Denmark

Velje har et livlig sentrum med gågatene Søndregade, Torvgade og Nørregade som ligger etter hverandre. Til sammen danner de en 900 meter lang handlegate. I gågatene ligger alle de kjente kjedebutikkene samt mange spesialforretninger. I de sjarmerende sidegatene finner du også flere spennende butikker og spisesteder. Det er også satt opp mange benker i gågatene, så det er bare å sette seg ned å hvile og se på livet når det måtte passe.

Vejle.
Vejle. Foto: Visit Denmark.

 

I byen finner du også den gamle kirken Sant Nicolai Kirke. Kirken ble først bygd på 1200-tallet, men har siden blitt bygd på i mange etapper etter hvert som byen har utviklet seg. Foran kirken ligger det også et flott torg hvor det er hyggelig å sette seg ned litt. I Velje foregård det også mange kulturaktiviteter, spesielt om sommeren. Blant annet arrangeres det Rock i byparken i hele august.

Moderne arkitektur i Vejle

Et nytt landemerke rager over Velje. Det er boligblokken Bølgen, som med sine 9 etasjer er blitt et arkitektonisk blikkfang. Det er også flere andre spennende bygg i byen, som De fem søstre, Den hvite Facet, Den Grønne Smaragd, Bryggen og Spinderihallene. Velje er derfor et interessant sted å besøke om du er opptatt av arkitektur.

Bryggen i Vejle.
Bryggen i Vejle. Foto: Visit Denmark.

 

På kveldstur

Det er blitt veldig populært å legge kveldsturen ned til småbåthavnen i byen, og da er gjerne Restaurant Remouladen, som serverer hjemmelagede danske delikatesser, et yndet stoppested på veien.

Aktiv på sykkel

Er du på ferie i Velje, trenger du ikke å ligge på latsiden. Det er flere steder du kan leie sykkel og tråkke i vei. Det er hele syv merkede sykkelstier med utgangspunkt fra byen, alle med ulik lengde og utfordringsnivå.

En favoritt er Gamle Hærvej. Denne urgamle veien følger vannskillet gjennom hele Danmark, og fungerte som hovedferdselsåre gjennom landet i gamledager. Nå er den forbeholdt syklister og gående, og er en del av nasjonal sykkelrute nr. 3, der den svinger seg gjennom Vejles varierte landskap.

Symboler fra en svunnen tid

Et par mil nord for byen går Hærvejen fordi Randbøl og den store Rygbergsteinen. Dette stedet er sett på av mange som opphavsstedet for Danmarks første kjærlighetsdikt, på grunn av betydningen av runene på runesteinen. Ikke langt fra byen ligger også Jelling Monumenter. Det var her Harald Blåtann reiste en runestein hvor han skryter over å ha kristnet landet. Han bygde også en kirke like ved. Dette er nå et verdensarvsted utpekt av UNESCO, og sommeren 2015 åpner et nytt besøkssenter på området. Gorm den Gamle, Harald Blåtanns far, satte opp en runestein på samme sted en del år tidligere. Steinen har den eldste kjent inskripsjonen av navnet Danmark.

Sulten på tur

I Danmark er landskapet mildt med sykelister og du kan tråkke av gårde i ditt eget tempo. Og det ligger mange vertshus langs sykkelveiene hvor du kan innta et godt måltid, eller du kan smøre med deg god mat og spise i det fri.