Registrér degSteg 1 av 4

Bli medlem av Fjord Club

Vår måte å sette pris på deg som reiser med Fjord Line. Fyll ut skjema for å bli medlem.

* Gyldig mobil-telefonnummer er påkrevd.
Eksempel: +47 900 00 000 eller +46 70 00 00 00 00

Hvornaar smager Aalborg bedst? Hvergang!-bilde
Om forfatteren-bilde

Om forfatteren

Morten Ståle Nilsen er kritiker, forfatter og oversetter bosatt i Oslo. Han er en av naturens fødte Danmarks-venner, mye på grunn ... Les mer

Antall stemmer:

Hvornaar smager Aalborg bedst? Hvergang!

Aalborg for gutte- og jentegjengen. Eller ham og henne. Den blir kalt «Jyllands lille storby» og «Danmarks utelivshovedstad» (en tittel som forplikter!). Den er mindre «kontinental» enn storebroren København. Og kan således oppleves som enda mer unikt, umiskjennelig dansk.
Den er Aalborg og den er ikke langt unna. Den er utrolig koselig, og du må dra dit!

Tekst: Morten Ståle Nilsen

Danmarks fjerde største by, med i overkant av 130 000 innbyggere, kommer ofte litt i skyggen av Skagen og Aarhus – samt hovedstaden, selvsagt.

Det er urettferdig. For Aalborg er «pære dansk». En manifestasjon så god som noen på hvordan vi nordmenn liker å se på vårt trivelige naboland.

Vi snakker alle de elskede «klisjeene»: Skjeve hus, trinne menn som drikker Tuborg, en allround-jovialitet som bare kan kalles misunnelsesverdig og ikke minst mat. Deilig, dejlig dansk mat.

 Undertegnede anser Danmark for å være en kulinarisk supermakt.

Fjordgade
PÆRE DANSK: Et smug i Fjordgade Aalborg – det blir ikke koseligere enn dette. Foto: VisitDenmark

 

 Kun Italia og Mexico kan i min gane konkurrere med det lille landets framifrå kjøkken.

Nå tenker ikke jeg primært på moderne kjøkkenkunst á la Københavns tungt prisbehengte Noma – selv om den slags har gode kår i Danmark, Aalborg inkludert. Ei heller det enkleste enkle: Altså en rød pølse med sennep og ketchup (og en «håndbajer» attåt).

Nei, personlig tenker jeg snarere på dansk tradisjonsmat- og husmannskost. Frikadeller, hakkebøff med bernaisesaus og stekt flesk med poteter og dillsaus.

Trolig ikke den sunneste maten man kan spise. Men du verden så godt!

For det innerste, sanneste og dypeste danske i matveien, kan den urtypisk brune pubrestauranten Tempo (Vesterbro 111) trygt anbefales – en klassisk dansk bodega med rødrutete duker og rikelige mengder med Aalborg pilsner på flaske og fat. Det er som å gå rett inn i en av de danske «Olsen-banden» filmene. Og det er en grunn til at den har vært åpen – og mer eller mindre uforandret – i 80 år.

Dagen derpå? Typisk dansk frokost, selvsagt – med smørrebrød og snaps. Det hender at man må lete litt etter en tradisjonell frokost (lunsj) i Danmark i våre tider. Disse ærerike etablissementene har utrolig nok vært i ferd med å bli faset ut av mer moderne mat og «fast food».

Men frykt ikke: I Aalborg finner du Café Limfjord, med mottoet «dansk mad i CENTRUM!».

Den ligger i Ved Stranden 1, og har ligget der i over 100 år. Innledningsvis riktignok på den andre siden av gaten, og under et annet navn – det selvforklarende Bøf og Vin.

De har alt hjertet måtte begjære: Dyrlægens nattmad, æggekage, varm leverpostej med bacon og stjærneskud.

Suverent hyggelig betjening også.

Forret 2Foto Jens Morten
KULINARISK KRAFTSENTRUM: Aalborg renner over av gode restauranter. Her representert ved Mortens kro. Foto: VisitDenmark

 

Aalborgs restaurantliv renner over av tilbud til folk med mer forfinet snak enn meg. Det er i det hele tatt en by som til fulle lever opp til danskenes beundringsverdige evne til å bedrive avansert livsnyteri. Den bugner av restauranter og utesteder, og har selvsagt langt mer enn  en «kød» og fete sauser å tilby.

Den meget anerkjente Mortens Kro (Mølleå 4) kan friste med en mer moderne tolkning av det danske kjøkkenet, med kortreiste råvarer.

Pingvin (Adelgade 12) har tapasretter fra hele verden.

Bistro59 (Chrsitiansgade 59) har enkel fransk mat på menyen. Restaurant Provence (Ved Stranden 11) tar seg av den mer avanserte.

Du finner fusionkjøkken, spanske kjøkken, italienske kjøkken og asiatiske kjøkken. Og om du vil, kan du spise din middag på vannet, i den flytende gourmetrestauranten Prinses Juliana (Vestre Havnepromenade 2).

Det er bare lysten som setter grenser. Ja, for det er ikke egentlig lommeboken: De fleste nordmenn vil finne det sjokkerende rimelig å spise ute i Danmark rent generelt. I Aalborg er konkurransen mellom serveringstedene såpass hard, at prisene er rimelige selv til Danmark å være.

Pengene som er igjen etter spisingen og drikkingen, kan du bruke på shopping.

Du kan velge mellom flere gedigne shoppingsentre: Friis, Salling og Aalborg Storsenter, for eksempel. Her er det, for å si det mildt, mulig å gjøre varp.

Om du vil småhandle i kortere avstand fra hotellet, er det områdene i sentrum, omkring den sagnomsuste «utelivesgaten» Jomfru Anegade, som gjelder. De mange små «boutiqu»’ene kan skilte med brukskunst, interiør, delikatesser og håndverk. Og de små, trange gatene er en pittoresk attraksjon i seg selv.

Aalborg_oversikt
DEN LILLE STORBYEN: Aalborg i all sin anseelige. Foto: VisitDenmark

 

Glem ikke å ta en spasertur langs havnen!

Glem heller ikke at Aalborg, sin sjarmerende størrelse til tross, er en storby, med alt det innebærer av muligheter til å oppleve kultur.

Med «kultur» mener vi alt fra et besøk på De Danske Spritfabrikker, der man kan se hvordan byens stolthet – Aalborg-akevitten – blir til, til Jørn Utzons praktbygg, i maritim stil, Utzon senter, som er viet design, utstillinger og vitenskap.

Aalborg er en av Danmarks eldste byer, grunnlagt i vikingtiden, og vet å feire sin historie.

Du kan se kloster og domkirker fra 1400-tallet, besøke Aalborg historiske museum og Aalborg Sjøfarts- og Marinemuseum, samt ta inn Aalborghus Slot fra 1500-tallet.

Tre meter under en av Aalborgs travleste gater, Algade, ligger Gråbrødrekloster Museet, med objekter fra vikingtiden og middelalderen.

Og om du skulle ha med deg barn – vel, så har du Aalborgtårnet, som rager 54,9 meter over bakken, og Aalborg Zoo, Jyllands største dyrepark.

 

En liten henstilling helt til sist.

De fleste farende, ferierende nordmenn vil anse Hirtshals, den vesle byen med drøyt 6000 innbyggere der fergen klapper til kai, som lite annet enn et sted å sette seg i bilen og kjøre ut av. Nærmere bestemt til Aalborg (det tar rundt tre kvarter).

Men stopp gjerne en liten time. Hirtshals er ikke stor, men har et furet, værbitt preg som vil gi deg røde bollekinn og frisk luft i lungene.

Og de har en perle av en slakterforretning: Slagter Winter (Hjørringgade 5).

Stopp innom den på vei hjem, og kjøp billige danske mat- og drikkevarer.

Så kan du fortsette den kulinariske nytelsesreisen også etter at du er kommet hjem.

 

Slik kommer du deg dit:

Ta et todagers vårcruise med Fjord Line fra Bergen til Hirtshals, fredager klokken 13.30 (klokken 20.00 fra Stavanger). Eller fra Langesund daglig klokken 14.30 (ankomst 19.00). Du kan bestille hotell i Aalborg via Fjord Line.