Registrér degSteg 1 av 4

Bli medlem av Fjord Club

Vår måte å sette pris på deg som reiser med Fjord Line. Fyll ut skjema for å bli medlem.

* Gyldig mobil-telefonnummer er påkrevd.
Eksempel: +47 900 00 000 eller +46 70 00 00 00 00

Herskapelig-bilde

TORNEROSEDRØM: Thorskogs slott – som tatt rett ut av en Disney-film. (Foto: Thorskogs slott).

Om forfatteren-bilde

Om forfatteren

Morten Ståle Nilsen er journalist, kritiker og redaktør bosatt i Oslo. Han har selv vært på herregårdsopphold i Sverige, riktignok... Les mer

Antall stemmer:

Herskapelig

Unn deg litt tradisjonsrik, adelig luksus hos broderfolket denne sesongen.

Forskjeller mellom Norge og Sverige? Det er jo noen betydelige. Mennesker, ting og fenomener vi misunner dem: Drikken Mer (med appelsinsmak, uten kullsyre), Astrid Lindgren, «Mamma Scans köttbullar», Ingmar Bergman, bedre veier og Robert Gustafsson.

Vi lever med det. Prøver å huske at det tross alt er dobbelt så mange av dem som av oss, så det får være greit.

Tidligere stormakt

En ting som vi nordmenn som regel ikke misunner dem – ja, som vi stort sett er glade for at vi selv har avskaffet – er adelskapet. Vi kvittet oss med det allerede tidlig på 1800-tallet. I dag, to hundre år senere, er det ikke mye vi merker til restene av det. (Selv om det av og til blåser opp en og annen relativt tåpelig etternavnsfeide i pressen).

Svenskene, derimot, holder på sine «von»’er, «af»’er og «de»’er. Som en stadig påminnelse om at Sverige en gang var å anse som en europeisk stormakt på slagmarken.

Rundt 700 slekter har den dag i dag status som adel i Sverige, og landskapet er preget av at de har vært mange og godt bemidlede opp gjennom historien. Nabolandet er kort sagt atskillig mer preget av herregårder, slott og villaer med store hager enn hva Norge er.

Den gode nyheten? Mange av disse herregårdene og slottene er tilgjengelige for deg og meg. Gjort om til hoteller, ferie- og weekendsteder og vertshus, og i mange tilfeller tilgjengelige for livets store begivenheter – á la bryllup.

Slott5
KONGELIG SERVERING: Kokkene på Thorskogs slott viser stolte frem dagens dessert. (Foto: Thorskogs slott).

 

Perfekt for par

Om vi nordmenn grunnleggende sett er glade for å slippe adelen, så betyr jo ikke det at det er noe galt å drømme seg bort for et kortere eller lengre opphold. Til en forgangen tid, full av luksus, sølvbestikk og gode manerer. En tid da den mest strabasiøse delen av overklassens dag var en tur i roseparken for å kysse en hemmelig beiler bak kirsebærtreet. Alt var bedre før. I alle fall for noen.

En herregårdsweekend vil for mange ha «(ekte-)par» skrevet over hele seg. Den er også ideell for «dere to + venneparet». Men man kan selvsagt dra dit i en hvilken som helst konstellasjon – inkludert alene, og ikke minst som del av et konferanseteam. Det eneste som trengs, er en sans for rolig, diskret luksus og det gode liv. Hvem har ikke det?

La oss kort presentere deg for tre fine muligheter til å sette herregårdsfantasien ut i livet, alle i vår umiddelbare nærhet i Vest-Sverige.

Slott3
TIDLØS LUKUS: Tungt og klassisk på Thorsskogs slott. (Foto: Thorskogs slott).

 

Thorskogs slott

Slottenes dronning.

Overdådig. Det er ordet som best oppsummerer denne Tornerose-drømmen i Västerlanda. Interiør i «tung» klassisk stil, innsjø med ender, et fantastisk engelsk parkanlegg.

Den svenske utgaven av «Stjernene på slottet» er blitt innspilt her.

Verdensledere som Mikhail Gorbatsjov og George (den eldre) og Barbara Bush har overnattet – sistnevnte likte seg så godt at de ble i fem netter.

Svenske kjendiser flokker hit, og slottet er et hyppig benyttet åsted for brylluper.

Kjøkkenet og vinkjelleren er i den absolutte verdensklassen. Aktivitetstilbudet står i stil: Du kan skyte leirduer med luftpistol. Jakte med pil og bue. Padle i kajakk. Male, spille i blåseorkester, høre forelesninger, synge i kor og vandre på glødene kull (vi tuller ikke).

Ja, for å virkelig understreke følelsen av gammel engelsk overklasse, kan det arrangeres slik at en «detektiv» av Agatha Christie-skolen ankommer for å løse en drapsgåte – midt i desserten!

Baldersnäs Herrgård

Heller ikke noe å kimse av, for å si det mildt.

Klassisk hvitmalt herregård fra 1910, med engelsk hage og badehus ved Laxsjön, i Dalsland.

Perfekt for alle som liker spaserturer i de lekreste omgivelser (du kan endog prøve dresin!), fisking og friluftsliv.

For ikke å snakke om spise god mat: Baldersnäs kjøkken og store, lyse spisesaler er viden kjent.

Åpen for bryllup, konferanser og romantiske weekender.

Slott1
DE VIKTIGE DETALJENE: Blomster på rommet på Villa Sjötorp. (Foto: Villa Sjötorp).

 

Villa Sjötorp

Ved havet, like utenfor Uddevalla. Opplev et sus av gamle dager (det tidlige 1900-tallet for å være presis) og kjenn på stillheten i et rolig, naturskjønt miljø.

Muligheter for å bade og spille golf i umiddelbar nærhet.

Men prøv også gjøre … absolutt ingenting: Dette er en oase for ren, skjær avslapping.

Villa Sjötorp er kjent for sin gode mat, laget av kortreiste råvarer.

Et koselig, upretensiøst og sympatisk alternativ for herregårdsturisten.

Slott2
TRADISJONSRIK ELEGANSE: Villa Sjötorps magnifikke eksteriør. (Foto: Villa Sjötorp).

 

Slik kommer du deg dit:

Med Fjordline, avgang Sandefjord klokken 08:30 og 15:20. Retur fra Strömstad 12:00 og 18:30.