Registrér degSteg 1 av 4

Bli medlem av Fjord Club

Vår måte å sette pris på deg som reiser med Fjord Line. Fyll ut skjema for å bli medlem.

* Gyldig mobil-telefonnummer er påkrevd.
Eksempel: +47 900 00 000 eller +46 70 00 00 00 00

Gutta på egenpleietur-bilde

FLESK FLYTER! En stor hvit ting har sneket seg inn i «Ägget» i det største bassenget på Hagabadet. (Foto: Steinar Omar Kristiansen)

Om forfatteren-bilde

Om forfatteren

Morten Ståle Nilsen er en kritiker, journalist og redaktør bosatt i Oslo. Han har mye å barbere.

Antall stemmer:

Gutta på egenpleietur

Ingen grunn til å la det sterke kjønn – kvinnene – få ha kurbadene og egenpleien for seg selv. Menn trenger jammen litt «tender loving care» de også. Det fikk vi – i Göteborg.

Vi er to menn på vei fra Strömstad til Göteborg. Sommeren har nettopp meldt en sjokkankomst, tidligere og heftigere enn noen kunne ha forventet. Tidlig i mai, og det er 25 grader. Vi kjører en fornuftig tysk bil, uskyldig hvit, og sjåføren legger inn cruisekontrollen på 117 kilometer i timen.

Det går unna. Nå om dagen tar det bare i overkant av halvannen time å kjøre denne distansen. Svenskene er gode på å lage veier, og den nye strekningen mellom Strömstad og halvveispunktet Uddevalla har redusert kjøretiden nokså voldsomt (i gamle dager måtte man beregne tre timer fra Svinesund til Sveriges nest største by).

For 20 år siden hadde vi sikkert kjørt en amerikansk bil. Og formålet for turen hadde enten vært en fest eller er konsert eller aller helst en kombinasjon av de to. Nå er hensikten en annen, og – ­vil mange si – mer egnet for to menn i sin tredje beste alder.

Vi skal til Göteborg for å pleies! Som i egenpleie. Som i luksus, velvære og ren, skjær avslapping.

«Snygghet, sundhet og hälsovård»

 Det er søndag ettermiddag, men Göteborgs berømte badehus Hagabadet er likevel åpent som bare det.

Det er ikke din vanlige «svømmehall», dette her. Det er et stort bygg, midt i byens mest sjarmerende del, som ser ut som et fornemt gammelt industrilokale, med høy pipe på taket og det hele.

En gang i tiden het det «Renströmska bad- och tvättanstalten». Og om det høres ut som navnet på en institusjon – vel, så var det på mange måter det.

Koleraepidemien nådde kystbyen Göteborg i 1834. En engelsk lege fant ut at god hygiene og rent vann hjalp i kampen mot infeksjonssykdommen, og badehusene begynte å dukke opp i Europa.

I 1869 donerte forretningsmannen og riksdagsmannen Sven Renström – passende navn, ja – 150 000 kroner til det som skulle bli Göteborgs store badehus – «för snyggheten, sundheten och hälsovården».

EP3
KLASSISK: Ikke alle badehus som kan skryte av denne typen arkitektur og utsmykning. Hovedbassenget sett fra andre etasje. (Foto: Morten Ståle Nilsen)

 

Plommen i «ägget»

Badet sto ferdig i 1876. I 1903 ble det totalskadet i en brann som slukte alt unntatt mursteinene. Tre år senere, i 1906, ble det besluttet at man skulle bygge det opp igjen. Og denne gangen var motivasjonen like mye at Göteborg ikke kunne være noe dårligere enn storebror Stockholm!

Byen hyrte arkitekten Wilhelm Klemming og datidens fremste balneologiekspert – balneologi: læren om bad og deres virkninger, særlig ved behandling av sykdommer (Store Norske Leksikon) – og satt i gang igjen.

Om det var arkitekten eller balneologieksperten (som for øvrig het Carl Curman – nesten Karl Kurbad!) som designet det herlige hovedbassenget, vites ikke. Uansett hvem det var, fortjener vedkommende en stjerne ved navnet sitt i boken om Göteborgs historie.

Vannet er grunt rundt det store eggformede området i bassengets midte. Inne i «egget» – bassenget heter så, «Ägget» – er det dypt. Å flyte rundt der inne, som en plomme, er en dypt avslappende opplevelse,

Vannet er betryggende varmt over det hele – 30 grader – og selve lokalet er med god margin det mest praktfulle jeg har sett i spa-sammenheng. Dandert i tung, gammeldags stil, komplett med et gigantisk maleri med maritimt motiv på den ene langveggen.

Linjene er myke og buede, og høyden under taket er enorm. Lyset flommer inn fra vinduene i taket. Det er nesten som å svømme i en gammel wienerballsal.

Ikke et vondt ord om de norske svømmehallene fra 50-, 60- og 70-tallet. Ei heller de få overlevende badene fra mellomkrigstiden (á la Bislett Bad i Oslo). Men dette er virkelig noe helt annet.

EP2
DEN GAMLE SKOLEN: Dusj i form av vannbøtte. En av mange overraskelser som befinner seg i de utallige små rommene. (Foto: Morten Ståle Nilsen)

 

Labyrintisk eventyrland

Når man ankommer Hagabadet får man utdelt et kart over de to etasjene av den vennlige betjeningen.

Det kommer du til å trenge. Badhuset er nemlig et labyrintisk eventyrland, stappfullt av rare rom, kriker og kroker.

Bare rundt hovedbassenget er det et titalls dører. Det er fritt frem til å åpne dem, og se hva som skjuler seg bak.

Andre bassenger, kanskje? Som Philipssons Folkbad, Curmans Varma Bad eller det overdådige Romerska Badet.

Kanskje kommer du til en av behandlingsavdelingene, der du kan velge blant et titalls spabehandlinger – alt fra ansiktspleie til osteopati og yoga.

Kanskje går du på et av treningsstudioene (det er mange av dem), en «arktisk» eller «tropisk» dusj, en avslappingsavdeling eller et møterom.

Opp en trapp og til takterrassen. Ned to, og rett inn i den flotte restauranten. Alle rommene er innredet med omtanke – det er levende lys overalt, og det er aldri langt mellom vann- eller kaffestasjonene.

Selv omkledningsrommene er små mesterverk i interiørdesign: Dusjene er tallrike, oppbevaringsskapene er smarte. Og om du har du glemt noe – parfyme, barberingshøvel – vel, så har de tenkt på det også.

Følelsen av luksus preger hele opplevelsen. Men det er ikke en sånn kaldt minimalistisk luksus som preger så mange moderne kurbadsteder. Det er snarere snakk om en luksus som bare tradisjon og patina kan skjenke.

EP4
DETALJER: Levende lys overalt. Og vann til den tørste. (Foto: Morten Ståle Nilsen)

 

Gjør meg skjønn!

Man får en god natts søvn etter noen timer på Hagabadet.

Jeg sover tungt, og er trøtt i trynet da jeg møter opp til neste punkt på programmet morgenen etter: Skikkelig profesjonell barbering, etter alle kunstens regler, på Skönhetsfabriken (som ligger i Petter Stordalens flaggskiphotell i Göteborg, Post).

Skönhetsfabriken har fire barberere, og i dag er det Steve som skal gjøre undertegnede, eh, skjønn.

Han starter med å legge et varmt – meget varmt – håndkle over ansiktet mitt. Det blir liggende der i flere minutter, for å gjøre huden og skjegget mykt. (Jeg har unngått å barbere meg i fire dager, for på virkelig få valuta for pengene).

Dernest blir jeg smurt inn med olje, og så er det frem med skummet og den gammeldagse barberingskniven. Denne føles langt mer behagelig og mer «sløv» mot huden enn jeg hadde innbilt meg. Ikke farlig i det hele tatt, og lettere å komme til med på vanskelig tilgjengelige punkter enn en høvel.

EP5
MYE Å GJØRE: Steve går løs på journalistens skolt. (Foto: Steinar Omar Østli)

 

«Fräsch» som få

Han gjentar behandlingen på hodet mitt – man er tross alt skallet – mens han flikker på den dumme mustasjen min med saks og barbermaskin. Han fjerner noe hår som ikke burde vært der fra ørene mine – man er tross alt aldrende – og gir øyenbrynene en omgang med maskin og kam. Det trengtes virkelig.

Til sist: Et nytt håndkle, denne gangen kaldere, for å stenge porene og stoppe eventuell hudirritasjon, samt en ny runde med olje. Skolten min føles «fräsch» som huden på et nyfødt barn. Det er ved anledninger som dette at jeg rent ut sagt kan anbefale hårtap.

Følelsen av renhet fra Hagabadet i går sitter fortsatt i. Og når jeg trer ut av barberingssalongen og er tilbake på gatene i deilige, avslappede Göteborg, er det fortsatt sol og 25 grader.

Digg.

EP6
ORDENR OPP I VILNISSET: Øyenbrynene fikses. På tide. (Foto: Steinar Omar Østli)

 

Slik kommer du deg dit:

Med Fjord Line fra Sandefjord til Strömstad. Avganger klokken 08.30 og 15.20. Videre til Göteborg med buss, bil eller tog. Retur fra Strömstad klokken 12.00 og 18.30.