Registrér degSteg 1 av 4

Bli medlem av Fjord Club

Vår måte å sette pris på deg som reiser med Fjord Line. Fyll ut skjema for å bli medlem.

* Gyldig mobil-telefonnummer er påkrevd.
Eksempel: +47 900 00 000 eller +46 70 00 00 00 00

Godt, bedre, Gotland-bilde

GENIETS PARADIS: Fårö, Ingmar Bergmans elskede øy. (Foto: gotland.com)

Om forfatteren-bilde

Om forfatteren

Morten Ståle Nilsen er en journalist og redaktør bosatt i Oslo. Han var på Gotland i strålende sol på midten av 2000-tallet, og an... Les mer

Antall stemmer:

Godt, bedre, Gotland

Eventyrøya i Östersjön er et av Skandinavias mirakler.

En av de staseligste av Ulf Lundells episke, melankolske ballader om tapt ungdom heter «Lejon på Gotland».

I versene synger han om forfallet i det urbane Skandinavia og på kontinentet – der «vreden, skräcken, maktlösheten» rår, der neonlyset fra «varuhuset» brenner i øyene og livet er fullt av «buller og sot».

Så, i refrenget, synger ham om hvordan han en gang følte seg som et «lejon» – en løve – på Gotland. Den moderne verdens rake, vidunderlige motsetning, ifølge Lundell:

I ett sommarvarmt kalkstenshus

Långt ute på öster

der stillheten rår

Blåelden vajade, dom lätta molnen vandrade.

Möt mej där igjen med blommor i ditt hår.

Gotland representerer oasen, det urørte, uskylden, ungdommen og kraften.

Om ikke Lundell overdriver litt? Nei, ikke spesielt, egentlig.

Got1
EVENTYRLAND: Visby, bak ringmuren, sett fra Almedalen. (Foto: gotland.net)

Skattejakt

Øya er nemlig fantastisk. Et eventyr knapt hundre kilometer fra det svenske fastlandet.

Øyas eneste by, Visby, står på Unescos verdensarvliste. Du vil skjønne hvorfor med én gang du kommer dit. Naturen er aldeles unik – været er Sveriges beste.

Hei, det er selvsagt en grunn til at selveste Pippi Langstrømpe slo seg ned her. (Mer om det senere).

Om du er interessert i historie og kulturhistorie, kunne du knapt valgt et bedre reisemål. Gotland har vært bebodd siden steinalderen, og har i underkant av 45 000 kjente fortidsminner (man finner stadig flere).

Hansatiden, som tok til på 1200-tallet, er veldokumentert. I løpet av senere tiår har utgravinger og funn dessuten slått fast at Gotland var et handelssentrum allerede i vikingtiden. Forskere og arkeologer tror at det kan ha vært så mange som 52 havner på den lille – 3183,7 kvadratkilometer – øya i denne perioden.

Øyas plassering i Östersjöen gjorde den til et knutepunkt for handel mellom øst og vest, og det er gravd frem utrolige skatter fra vikingtiden på Gotland. Ja, verdens største vikingskatt – den såkalte Spillingskatten – ble funnet på Nord-Gotland i 1999. 72 kilo rent sølv – mynter, smykker, barrer.

Du kan se selv, på Gotlands Fornsal, Visbys kulturhistoriske museum. Der kan du ta del i hele øyas godt og vel 400 millioner lange historie.

Got3
MAMMA MARIA: Domkirken S:ta Maria ble reist på 1100-tallet. (Foto: gotland.com)

92 kirker

Historien slår deg ikke bare som et sus, men som en kiling i magen idet du går i land (sannelig ikke rart at det er blitt spilt inn så mange filmer her).

Visby har en ringmur rundt seg, og når man først er innenfor, er det som om å bli transportert tusen år tilbake i tid. Brosteinsbelagte gater, høye tårn og spir overalt – vesle Gotland har utrolige 92 kirkebygg.

Domkirken S:ta Maria er en av dem man bare må ta en nærmere kikk på. Den stammer fra 1100-tallet. Men få for all deg med deg ruinen av S:ta Karina også. Den ligger på Stora torget.

Andre må-se attraksjoner: Almedalen, i sin tid – middelalderen – byens havn (de 52 fra vikingtiden ble etter hvert overflødige). I dag en andedam – og Visbys vakreste piknikdestinasjon.

Mer middelalder finner du i Strandgatan, som preges av store, velholdte pakkhus – høyreiste gamle lagerbygninger. En av de andre kirkeruinene, S:t Nicolai, også kalt «Kulturdralen», er vel verdt et besøk – spesielt om det er konsert der. Det er mange kulturarrangementer på Gotland; øya med det unike lyset har virket som et fluepapir på kunstnere og artister i alle tider.

Butikkene er tallrike og uovertruffent pittoreske. Om sommeren og høsten må du stikke innom Fiskargränd, der de lave kalksteinhusene er dandert med roser fra topp til tå.

Got6
BLOMSTERBYEN: Visby renner over av blomster om sommeren og høsten. (Foto: gotland.com)

 

«Kalk-Hawaii»

Kalkstein, ja Selve Gotlands hemmelighet. Det er en grunn til at øya av og til kalles «kalk-Hawaii». Da Gotland ble til, for rundt 400 millioner år siden, var det i tropisk vann, nær ekvatoren. Det var der det fossilrike kalksteinsgrunnen ble dannet.

Og det er denne eksotiske tilblivelsesprosessen som har resultert i øyas natur, flora og fauna – så annerledes enn resten av Skandinavias.

Gotland har sin egen plante – Gotlandssippan – en avart av kubjellen, som bare finnes her. Den har sågar en egen orm – Gotlandssnoken – som ser passelig skummel og middelaldersk ut. Det milde klimaet besørger en mengde uvanlige – og uvanlig mange – vekster. Blomstene veller ut fra veikantene. Det gror et utall forskjellige orkideer her. Fuglelivet er uvanlig hektisk.

Gotland har trøfler (du kan jakte på dem).

På vei ut av Visby bør du få med deg den eldste delen av ringmuren, Kruttornet. Det er Nordens eldste såkalt profane – altså ikke-sakrale – bygg.

Got4
DET SORTE GULL: På Gotland kan du gå på trøffeljakt! (Foto: gotland.com)

 

I geniers fotefar

Om du har tid, er på Gotland uten barn og er interessert i Skandinavias største filmkunstner gjennom tidene, Ingmar Bergman, bør du avlegge et besøk på Fårö, som er en del av Gotland, men er en egen øy like utenfor nordtippen.

Fårö var geniets (og Liv og Linn Ullmans) ferieparadis fra 1960, da han kom dit på jakt etter et innspillingssted til filmen «Så som i et spegel», og frem til hans død i 2007. Flere av klassikerne hans er innspilt her, så som «Persona» (1966) og TV-serien «Scener från ett äktenskap» (1973).

Bergmancenteret forvalter arven hans, og de fem eiendommene hans – Bergmans private kino inkludert – kan beskues.

Om du er på Gotland med barn, er det ingen vei utenom dette: Villa Villekulla!

Jepp, det originale huset fra SVTs filmatiseringer av «Pippi Långstrump» ligger i Visby. Og det er åpent for besøk.

Huset er riktignok blitt flyttet – det var en gang en offiserbolig. Nå ligger det i forbindelse med «sommarlandet» Kneippbyn, som i tillegg til Pippi har et trettitalls andre attraksjoner å tilby, alt fra hoppeslott til go-kart.

Nevnte vi at Gotland har 800 kilometer med strand å by på?

Got5
STRANDLIV: Gotland har 800 kilometer strand å by på. (Foto: gotland.com)

 

Ta din tid

Er det mulig å «gjøre» denne eventyrøya på én dag? Strengt tatt: Ja. Visby er ikke en stor by, og visse folk liker jo å stresse.

Men vil du det? Trolig ikke. Ta det fra en som har bitter erfaring: Bli en stund. Spill golf. Spis en bedre middag eller to – og spis «nasjonalretten» lam! Avslutt med safranpannekake, med krem og «salmbär» – en krysning mellom blåbær og bjørnebær som er nok en gotlandsk spesialitet.

Bli her en helg, minst, og nyt den deilige følelsen av å – for en stakket stund – være avsondret fra den grimme virkeligheten som gjorde Ulf Lundell så lengselsfull:

Det finns en lycka i värden

Enkel och lugn

Och den lyckan läkar alle sår.

Slik kommer du deg dit:

Med Fjord Line fra Sandefjord til Strömstad, avgang 08:30 og 15:20. Videre med bil, buss og tog, deretter ferge til Gotland. Retur fra Strömstad 12:00 og 18:30.