Registrér degSteg 1 av 4

Bli medlem av Fjord Club

Vår måte å sette pris på deg som reiser med Fjord Line. Fyll ut skjema for å bli medlem.

* Gyldig mobil-telefonnummer er påkrevd.
Eksempel: +47 900 00 000 eller +46 70 00 00 00 00

Gjenoppdag Göteborg-bilde

HIMMEL OG HAV: Den klassiske sjømatsrestauranten Sjömagasinet er det røde bygget til venstre. (Foto: Skyflyers)

Om forfatteren-bilde

Om forfatteren

Morten Ståle Nilsen er kritiker, journalist, forfatter og oversetter bosatt i Oslo. Han besøkte Göteborg hver eneste sommer med fa... Les mer

Antall stemmer:

Gjenoppdag Göteborg

Göteborg er undervurdert. Dra dit bare dere to!

Göteborg er utvilsomt blant nordmannen- og kvinnens mest besøkte og høyest skattede reisemål. Er det da mulig å hevde at byen er en smule undervurdert?

Ja, la oss si det. Kanskje fordi den ligger så praktisk til for oss. Kanskje vi tar den litt for gitt.

Göteborg er for mange nordmenn den nærmeste ikke-norske storbyen. Vi tror liksom at vi kjenner den som vår egen bukselomme.

Men gjør vi det? Liseberg har sørget for at vi ser på Göteborg som en «barnas by». Det er bare halve sannheten.

Det er på tide å gjenoppdage Sveriges «second city». Som en romantisk, vakker by for voksne.

Her er et noen forslag til hvordan det kan gjøres, forhåpentlig til inspirasjon.

Stora Hamnkanalen med tyska kyrkan och stadsmuseet. The German church and the city museum by the canal.
ROMANTISKE GØTEBORG: Stora Hamnkanalen på kveldstid. (Foto: Kjell Homner).

 

Fredag

Avreise med Fjord Line klokken 15.20 fra Sandefjord.

Dere er fremme i Strömstad klokken 17.50. Med bil er det bare en halvannen times tid til Göteborg. Med tog litt lenger (men det er alle fall en koselig tur).

Dere er i Göteborg klokken 19.-19.30. Det betyr at dere har en lang, blank (og barnløs!) kveld foran dere.

Hva med fisk i kveld? Da er dere i riktig by, i så fall. Göteborgs nærhet til havet medfører at den har noen av Europas beste fisk- og skalldyrsrestauranter.

Sjömagasinet (Klippans kulturreservat) er selve juvelen i kronen – med én stjerne i Michelin-guiden. Bra nok for de mange rockstjernene som har gjestet på Nya Ullevi, som for eksempel U2 og Bruce Springsteen. Dere blir neppe skuffet.

Litt enklere? Fiskekrogen (Lilla Torget 1) serverer klassikerne med moderne vri. Barabicu (Rosenlundsgatan 4) serverer fisk på spennende, smakfullt cajun-vis – et lite New Orleans midt i Skandinavia. Restaurant Gabriel (Feskekörka) er en institusjon når det kommer til skalldyr. Sjöbaren (Lorsensbergsgatan 14 og Haga Nygata 25 – jepp, det er to av dem) er den klassiske svenske varianten – her snakker vi havshusmannskost av suveren klasse.

Gode og mette er det tid for én av to ting:

Enten ta en relativt tidlig kveld (lurt, for det blir en lang dag i morgen). Eller … ikke.

(På forhånd har dere sjekket om det er noen spesielle evenementer i Göteborg denne helgen – konserter, kanskje, gjestende DJs eller klubbkonsepter, teater. Studentbyen Göteborg har et av Skandinavias rikeste kulturtilbud. Det skal godt gjøres å ikke finne noe man vil se eller høre.)

Andra långdagen, Andra Långgatan
UNGT OG TRENDY: Andra Långgaten, her under «Way Out West»-festivalen. (Foto: Beatrice Törnros)

 

Lørdag

Opp og shoppe!

Göteborg kan skilte med Skandinavias største shoppingsenter: Nordstan på Nordstadstorget.

Det ser, om sant skal sies, ut som shoppingsenter flest. Bare større.

NK (Nordiska Kompaniet) på Östra Hamngatan 42 er mer «upscale» og luksuriøst. Her finner du alle de store merkevarene. Sveriges svar på Steen og Strøm i Oslo, eller KaDeWe i Berlin.

Alle som er ute etter en mer unik shoppingopplevelse, bør sette kursen i retning Vallgatan og Magasinsgatan. Her finner du de små, personlige «boutiquene».

Førstnevnte kan by på flaggskipbutikken til Göteborgs eget jeansmerke, Nudie Jeans. Sistnevnte er gaten for vintage.

Nudie Jeans, Vallgatan 15
DONGERIDRØM: Göteborg har sitt eget jeansmerke, Nudie Jeans. (Foto: Emma Andrea)

 

Lunsj?

Göteborgs «nasjonalrett» er noe så enkelt som pølse – korv! – med potetmos. Den kan du med fordel nyte på Gourmetkorv (Södra Larmgatan 6 eller Postgatan 25-38 i Nordstan – det er to av den også).

Klem inn litt kultur også ’a.

Göteborgs Konstumuseum på Götaplatsen er et selvsagt stoppested for kunstinteresserte. Röhsska Museet (Vasagatan 37-39) har en unik samling design- og brukskunst.

Tid til å gjøre noe romantisk? En spasertur i den store Slottsskogen-parken er en ideell måte å jobbe opp en appetitt til middagen på.

Om dere skal slå på stortromma – det er jo tross alt lørdag – kommer Thörnströms Kök (Teknologgatan 3) med de varmeste anbefalinger (og én stjerne i Michelin-guiden, den også). Moderne skandinavisk av høyeste kvalitet.

Thörnströms kök - kvällsbild
KLASSISK KJØKKEN: Thörnströms Kök har én stjerne i Michelin-guiden. (Foto: Lars Ardarve AB)

 

Koka (Viktoriagatan 12) het tidligere Restaurang Kock & Vin AB, og hadde en fransk profil. Nå er den nyåpnet med en mer moderne skandinavisk meny. Det er all grunn til å tro at kvaliteten har holdt seg.

Italiensk? Hva med Trattoria La Strega (Aschebergsgatan 23b). Klassisk bistro? Bistro Merlot (Engelbrektsgatan 34). Gastropub? Beerista (Kristinelundsgatan 13). Biff med stor «B»? Sinclairs’s Steakhouse (Övre Husargatan 17).

Og hvor skal dere gå for å slappe av etter middagen?

Göteborg, ung og upretensiøs som den er, er glad i øl. Ikke sånn å forstå at det er vanskelig å få tak i et glass vin eller en cocktail. Men øl er hjerteblodet som renner gjennom byen.

Ölrepubliken (Kronhusgatan 2B) er noe av et tempel i så måte. Et sted med et massivt utvalg, som tar sin øl på det aller største alvor.

Det er mer, mye mer, øl å få i pubene og barene i Andra Långgatan, som er et slags Göteborg-svar på Grünerløkka. Anbefalt: The Rover (Andra Långgatan 12) og Cafe Santo Domingo (som ligger like ved, i nummer 4).

 

Søndag

Sov lenge. Sov ut. Sov til dere må forlate hotellet.

Dere har god tid. Båten fra Strömstad går klokken 12.00 og 18.30.