Registrér degSteg 1 av 4

Bli medlem av Fjord Club

Vår måte å sette pris på deg som reiser med Fjord Line. Fyll ut skjema for å bli medlem.

* Gyldig mobil-telefonnummer er påkrevd.
Eksempel: +47 900 00 000 eller +46 70 00 00 00 00

Fra Stavanger til Syden på 20 minutter-bilde

Antall stemmer:

Fra Stavanger til Syden på 20 minutter

Den frodigste øya i Norden ligger bare en svipptur unna Stavanger. Hvert år tar 35.000 turister turen til Flor & Fjære for å sikre seg et overskudd på flora.

 

Palmer, fossefall og karper. Hvite strender, bonsai-trær og bambus. Syden, Sør-Amerika eller Hawaii, tenker du? Men neida, dette er Norge. Nærmere bestemt Flor & Fjære på Sør-Hidle, en øy som ligger og skvulper i vannet en svipptur unna Stavanger.

Denne fargerike båten frakter deg trygt ut til Sør-Hidle og Flor & Fjære.
Denne fargerike båten frakter deg trygt ut til Sør-Hidle og Flor & Fjære.

 

Du forstår at du skal besøke noe helt spesielt allerede idet du går ombord i båten som skal frakte deg til øya. Den er nemlig dandert med blomster i alle regnbuens farger. Den speiler virkeligheten der ute i havgapet. Du tror nesten ikke dine egne øyne når du går i land på Sør-Hidle etter den 20 minutter lange båtturen.

Tropiske blomster og fossefall minner om helt andre breddegrader enn norske.
Tropiske blomster og fossefall minner om helt andre breddegrader enn norske.

Frodig avvik i skjærgården

Når du nærmer deg skjønner du hvilken del av øya som er Flor & Fjære. Det bugner nemlig av friske farger blant irrgrønne plener. Frodigheten tar nærmest pusten fra deg. I hvert fall gjorde den sitt med åndedrettet vårt.

Og det tar liksom aldri slutt.

Frodige hager preger hele øya. Stavanger. Flor & Fjære.
Frodige hager preger hele øya. Denne ligger nærmest restauranten, rett ved ferjeleiet.

Ble uføretrygdet – lagde blomsterparadis

Historien starter i 1965. Da kjøper Åsmund Bryn og kona Else Marie husmannsplassen Mangela på Sør-Hidle. Åsmund blir uføretrygdet på 80-tallet og starter da med å plante på øya.

Han inviterer venner og bekjente til fester og sammenkomster, men etter hvert involverer også sønnen hans seg. Han og kona åpner restaurant på øya i 1995. Da blir konseptet utviklet med guidede turer og servering fra restauranten. Det går så det suser.

Det fungerer like bra i dag. Øya har 35.000 besøkende i året. Det vil si i løpet av sesongen, som varer fra begynnelsen av mai til slutten av september. 

Barnebarnet er øy-guide

Da vi var der, sammen med en gjeng turister fra ett av tre gedigne cruiseskip som lå til havn i Stavanger, ble vi guidet rundt av barnebarnet til Åsmund Bryn, Lise Lærdal Bryn (20).

Lise Lærdal Bryn (20) er én av guidene på Flor & Fjære. Hun studerer i USA og har meget gode engelskkunnskaper.
Lise Lærdal Bryn (20) er én av guidene på Flor & Fjære. Hun studerer i USA og har meget gode engelskkunnskaper.

 

Hun forteller at de har klart å dyrke fram bananer – noe moren hennes først ikke hadde tro på – men som fungerte allerede etter tre år! For det er ingen «latmannsjobb» å drifte Nordens frodigste øy. Hvert år plantes 50.000 blomsterplanter ut i de åtte hagene, mens mange av de andre blomstene kommer igjen år etter år.

– De fleste blomstene vi har her blomstrer ikke lenge, men de blomstrer i sesongen. Andre blomster sprer seg og blir større, forteller 20-åringen.

Flor & Fjære forbedres hvert år

Hvert år jobbes det med forbedringer av de åtte hagene. Det siste tilskuddet er hagestranda, som er Lises favoritt. Her er det laget strender med sand fra ei øy i nærheten. Strandstoler og griller, akkompagnert av en palme eller to gjør at feriemodusen lett sniker seg innpå deg. Det er som et postkort fra syden!

Hagestranda er det nyeste tilskuddet til Flor & Fjære.
Hagestranda er det nyeste tilskuddet til Flor & Fjære.

 

Selv om Stavanger-området kanskje er mest kjent for oljen og fjordene sine, har turistene absolutt fått øynene opp for Flor & Fjære.

Båtturen til Flor & Fjære går fra Skagenkaien, som ligger sentralt og rett ved Fisketorget i Stavanger. Turen må bestilles i forkant og inneholder båttur, guidet tur på øya og en matbit i restauranten.  Det er veldig interessant å høre historien om øya – hvordan blomster og planter vedlikeholdes og hvordan de klarer å overleve i et land med fire årstider.

Har du lyst til å ta turen til Stavanger for å besøke Flor & Fjære og andre severdigheter, kommer du deg til oljebyen med MS Bergensfjord og MS Stavangerfjord. De to moderne fergene seiler på grønn gass.

Over 30.000 turister besøker Flor & Fjære i løpet av sesongen som varer fra mai til september.
Nærmere 35.000 turister besøker Flor & Fjære i løpet av sesongen som varer fra mai til september.