Registrér degSteg 1 av 4

Bli medlem av Fjord Club

Vår måte å sette pris på deg som reiser med Fjord Line. Fyll ut skjema for å bli medlem.

* Gyldig mobil-telefonnummer er påkrevd.
Eksempel: +47 900 00 000 eller +46 70 00 00 00 00

Et herlig katteliv i Nordens Ark-bilde
Om forfatteren-bilde

Om forfatteren

Hans-Erik Dyvik Husby, for mange best kjent som Hank Von Helvete fra sin tid som vokalist i det internasjonalt kjente bandet Turbo... Les mer

Antall stemmer:

Et herlig katteliv i Nordens Ark

Kattedyr er verdens fineste, mener både jeg og Else. Og definitivt ikke mindre etter å ha besøkt dyreparken Nordens Ark i Hunnebostrand.

7-åringen er litt sliten. Jeg er ganske mett. Turen fra Sandefjord til Strømstad er et lite eventyr i seg selv. Den lune duringen fra maskinen. De henrykte barna som leker frydefullt. Et solid måltid og en kaffekopp. Det blir lysere og lysere på denne tiden av året, og havet er blikkstille. Jeg ser ut over horisonten og tenker på gamle gode visesangere som har skildret sjømannsliv og maritim idyll: Erik Bye, Odd Børretzen, Evert Taube og Cornelis Vreeswijk. En pappa får tid til å nynne på en vise for seg selv, på denne båten. Og man rekker ikke å kjede seg heller. Akkurat i det jeg ser meg rundt og tenker: «Hva skal vi finne på nå?», er vi i Strømstad.

Mange muligheter

Sveriges vestkyst er full av muligheter og morsomme steder. Noen oppskrift finnes ikke. Ta av fra E6 når det føles riktig. Sjekk hva som finnes der. Vi tar først en tur til Smøgen for å teste det gamle ærverdige Smøgens Havsbad. Dette spa-hotellet fra 1800-tallet har en koselig restaurant og et deilig spa-anlegg. Det er ikke alltid like lett med barn på slike hotell. Bassengene er ofte kun for voksne. Men Smøgens Havsbad lar barna få adgang til bassenget fram til klokka 14.00. Dette er perfekt for et morgenbad, før vi reiser videre til Nordens Ark i Hunnebostrand – målet for denne turen.

Før hovedstoppet i Nordens Ark rakk vi en tur innom spaanlegget Smøgens Havsbad.

Fantastisk for katteelskere

Norden Ark er en fantastisk dyrehage for oss katteelskere. Jeg og Else synes katter er planetens fineste dyr, og i Nordens Ark får man stifte nærmere bekjentskap med tre typer Leoparder og Amurtiger.

Else (7) koste seg sammen med pappa i Nordens Ark.
Else (7) koste seg sammen med pappa i Nordens Ark. Foto: Privat

Amurtiger, eller kjærlighetstiger som vi humoristisk kaller den. En syv år gammel jente dåner av bare tanken. Det er også det første vi ser i parken: En mektig tiger som tar til seg varme der den ligger i vintersolen. Den ser at vi kommer, reiser seg opp og kommer luntende bort til oss. Den virker faktisk vennlig der den lunter til Else og ser på henne. Ikke sulten, men vennlig. Når en katt blunder med øynene, betyr det at den vil være vennlig. Det gjør Amurtigeren vår denne dagen.

De tre leopardartene er ulike i størrelse og utseende. Amurleopard er den første arten vi får se. Hurra – kjærlighetsleopard også! Vel, den ene ligger i sola og sover, mens den andre brøler høyt og tøffer seg. Disse dyrene er imponerende.

Ta deg tid

Det gjelder å stå stille lenge og studere dyrene i Nordens Ark. Ikke bare gå videre når du får øye på et dyr. Ta deg god tid og se. Etter en liten stund kan du kanskje se dyret finne på noen sprell. Få et lite show.

Tigere og leoparder er fantastiske kattedyr man får sjansen til å se på nært hold i Nordens Ark.
Tigere og leoparder er fantastiske kattedyr man får sjansen til å se på nært hold i Nordens Ark. Foto: Privat

Snøleoparden er alene i innhegningen sin. Den liker åpenbart publikum, og viser seg fram ved å klatre opp og ned trærne. Den mektige skapningen leker også med en kaninbit (ja, jeg må forklare 7-åringen om kjøttetende dyr). Vi viser det vakre dyret vår beundring, og leoparden gjengjelder tjenesten med å gi oss den underholdningen vi fortjener.

Persisk leopard er større enn de andre artene. Det er et ungt leopardpar som møter oss. De ligger på en fjellhylle og titter ned på oss. Paret koser seg i hverandres selskap. Slik de flørter og holder på fortjener de kjærlighetstittelen mer enn de andre kattene. De viser også stor interesse for oss rare tobeninger som står og ser på. Det er veldig gøy å føle at dyrene ser på oss og merker oss. Det gir en følelse av kommunikasjon, som gjør oss litt ærbødige der vi står. Dyr trives jo best i frihet, men disse dyrene har god plass, som belønning for jobben de gjør: nemlig å lære oss å ha respekt for dyrene og naturen.

Sjarmerende jerv

Else synes også de små og rare jervene er morsomme. De humper rundt mens de lekesloss med hverandre og koser seg. Jervene er veldig kontaktsøkende og synes den lille jenta er kjempemorsom. Hun kvitterer med høy latter og henrykte hvin.

Vintersolen tittet fram mellom trærne da vi besøkte Nordens Ark.

Ja, ta turen til Nordens Ark. Ta gjerne inn på et av de mange hotellene langs den svenske vestkysten. Og ikke vær redd for å ta små avstikkere langs de mindre veiene. Lysekil, Uddevalla, Smøgen og så videre. Vakkert og koselig. Og masse gøy for barna.