Registrér degSteg 1 av 4

Bli medlem av Fjord Club

Vår måte å sette pris på deg som reiser med Fjord Line. Fyll ut skjema for å bli medlem.

* Gyldig mobil-telefonnummer er påkrevd.
Eksempel: +47 900 00 000 eller +46 70 00 00 00 00

En magisk jul-bilde

Foto: Stefan Karlberg/Liseberg

Om forfatteren-bilde

Om forfatteren

Hans-Erik Dyvik Husby, for mange best kjent som Hank Von Helvete fra sin tid som vokalist i det internasjonalt kjente bandet Turbo... Les mer

Antall stemmer:

En magisk jul

Da jeg var liten så jeg på Albert og Herberts Julekalender, som handler om en far og en sønn som driver skraphandel i den gamle fattigslige bydelen Haga i Gøteborg. Deres utpregete gøteborgsdialekt, og enkle men skarpe humor, er typisk for denne delen av Sverige. Da jeg ble voksen, og lærte meg å kjenne disse traktene i Sverige, oppdaget jeg et herlig område og en fantastisk sjarmerende storby.

Den ligger bare et par timers kjøring fra Strømstad, og nå når julehandelen skal gjøres unna, vil jeg på det sterkeste anbefale alle fra Buskerud til Vest-Agder å innvilge seg en tur til vakre Gøteborg. Det er bare å kjøre ombord i ferga fra Sandefjord, og fortsette i bedagelig tempo langs E6 gjennom Bohuslän. En dagstur går an, men hvorfor ikke ta to dager eller tre der? Det vil du ikke angre.

Hovedstaden Göteborg

Gøteborg fungerer som hovedstaden for de sør-vestlige områdene i Sverige. Dalsland, Bohuslän, Vest – Götaland, Halland, – er alle navn som du kan forbinde med Gøteborg. Historisk sett er denne byen også den store svenske havnebyen som forbandt Sverige med resten av verden via sjøveien. Herfra dro de store amerikabåtene med svenske utvandrere som ville komme seg ut av fattigdom og prøve lykken i USA. Hit kom også skip fra hele verden med bananer, kaffe, krydder, gummi og alt hva svenskene måtte behøve til sin industri og til sine husholdninger. Og her landet svenske fiskere tonnevis med sild, torsk og makrell, som ble fisket utenfor Sveriges vestkyst og i Nordsjøen. I dag kommer fisken først og fremst til Gøteborg i lastebiler, men mye av distribusjonen på land kommer fra fiskehaller ved havnen i Gøteborg.

Julstaden, Haga "Old town", Göteborg, Sweden
Foto: Göran Assner/imagebank.sweden.se

 

Göteborg i adventstiden

Det gamle Gøteborg var altså en utpreget havneby. Samtidig var det mange kanaler som gikk til byen, og det var først og fremst en kanalby. Og via vannveien kom det produkter og varer fra hele regionen hver jul. Båter fra kysten seilte inn og la seg til langs kanalene med varene sine. Og fra Trollhättan, Åmal og Edet, kom det varer fra gårder og skogsbruk.

Nedlagt sild. Røkt ørret og makrell. Polkagriser og karameller. Papir, kurver, julenek og julebukker i strå. Kaker og konfekt. Skinker, pølser og kjøttboller. Oster og spekemat. Alt dette kunne man få kjøpt langs kanalene i Gøteborg hver jul. Og samtidig var det et stort julemarked på Gustav Adolfs torg, med boder og innhegninger.

Paddan er i dag byens sightseeingbåter og de går langs det som finnes igjen av kanaler i Gøteborg. I julen kan dere ta Julpaddans egne kanalbåtturer til Liseberg, og nyte et herlig møte mellom det gamle og det nye Gøteborg.

Fra hele det vestlige Sverige kom folk til denne vakre byen for å selge sine varer, og for å kjøpe alt det de trengte til julen. Det var nok en helt spesiell stemning i det gamle Gøteborg i adventstiden.

press_christmas_131125_market_5
Foto: Stefan Karlberg/Liseberg

 

Jul i Liseberg

I dag er det et helt annet julemarked som preger byen. Og det er det store julemarkedet i fornøyelsesparken Liseberg. Mange kjenner jo til dette store, flotte tivoliet fra sommerhalvåret, med sine mange attraksjoner og herlige underholdningstilbud. Men magiske sommernetter, blir faktisk til eventyrlige vinterkvelder i denne parken før jul. Karuseller, berg og dalbaner, boder og små hus dekoreres for julen. Og hele parken bades i lys. Her får du både gamle tradisjonelle julevarer, slik som de hadde det langs kanalene og på torgene i gamle dager. Men selvfølgelig tilbys nyere moderne produkter. Og kafeene og restaurantene serverer varm gløgg og tradisjonelle retter.

Det er absolutt å anbefale å legge litt av julehandelen hit til det store julemarkedet, men sett gjerne av tid til å bare gå rundt og ta inn den magiske julestemningen.

Se på lysene, og se om dere får med dere litt av underholdningstilbudet på Liseberg. Det mye å velge i av både konserter og seremonier. Sverige er jo kjent for sin fantastiske Sankta Lucia-feiring. Mon tro om ikke Liseberg har planlagt noe spesielt og vakkert til denne feiringen. Og de fantastiske saffrankrydrede «Lussekattene» smaker ekstra godt på et svensk julemarked som dette.

Jul på Liseberg åpner den 20. november, og parken er også åpen i romjula. Hvem vet? Kanskje det kan være litt deilig å ta en nyttårsfeiring her?

press_christmas_2015_mountain_5
Foto: Stefan Karlberg/Liseberg

Førjulsmagi

Førjulstiden i Gøteborg byr på en rekke store og små opplevelser. Det er vel verdt å få med seg noen av de tradisjonene Gøteborgerene holder i hevd.

Shopping og julemarkeder: For de som ønsker å virkelig shoppe med julestemning og varme i kroppen, er dette den rette byen å dra til. Det finnes både kjøpesentre og handlegater, som opplyses og pyntes og fylles med god julestemning. Gå rundt i julegatene i Innerstaden og se de mange forskjellige utstillingene. Det gamle og tradisjonsrike kjøpesenteret NK har også sin helt spesielle tradisjon, hvor de avduker de årlige juleutstillingene i butikkvinduene sine. Dette er veldig flott og det knyttes stor spenning til hvilke dekorasjoner de har hvert år.

Før jul blir Göteborg som et eneste stort Julemarked med markeder over hele byen – på Nordstan, Haga, Kronhuset og Gustav Adolfs Torg blant flere. Jul på Liseberg leder an med sine fem millioner lyspærer og Sveriges største julemarked.

Synging, skøyteturer og en hel haug med nøtter: Ønsker du å ta inn den virkelig gode atmosfæren i julebyen Gøteborg, kan det være både moro og litt romantisk å ta seg til Heden og gå på skøyter. Bli rød i kinnnene og kald og frisk i kroppen, slik at gløggen varmer ekstra når dere kommer inn i varmen. Skøyter finnes å leie, og det er også mulig å leie hjelmer til de minste og usikre.

Bältespännarparken er en liten park som virkelig glitrer rundt høytiden, og er et supert sted der du tester den sjarmerende lille skøytebanen, spiser en pose med ristede kastanjer eller stikker innom den koselige julekafeen. Du er selvsagt omringet av julekor på alle kanter.

Hvis du vil få varmen, så stikk innom en av byens mange koselige kafeer og ta deg en svensk fika – en rykende varm kaffe eller tekopp i den sjarmerende, brosteinsbelagte bydelen Haga. Forsyn deg kraftig av hjemmelagde lussekatter, eller også en berømt kanelsnurrings på Café Husaren.

Nyt førjulstiden med god underholdning: Jeg vet ikke hvor jeg skal begynne når det gjelder konserter og show i Gøteborg i førjulstiden. Det er rett og slett så mange tilbud at, det nesten blir opp til den enkeltes smak, og skulle velge. Men om jeg skulle komme med et lite tips, så spiller selveste Peter Jöbeck på The Theatre fra 25 november til 19 desember. Hans forstilling «Jag åker hem till jul» vil nok fenge også oss nordmenn som har lært oss å elske denne fine svenske sangeren.

Opplev feelgood-musikal «Crazy for you» på Göteborgs Operan. Eller hva med en gratis Foajékonsert på formiddagen på samme sted. Sjekk programmet på Göteborgs Operan, her går det mye bra. Det finnes kun et ord som beskriver Göteborgs Operan – nemlig imponerende. 

Bli litt lenger: Overnattingstilbudet og restauranttilbudet i Gøteborg har blitt stadig bedre de siste ti-femten åra. Gothia Tower er et stilfullt og moderne hotell, som ligger i gangavstand fra Liseberg, og de tilbyr overnattingspakker for hele familien, men også deilige welness og spapakker for par og vennegjenger, som ønsker litt barnefri førjulsmagi.

I Gøteborg sentrum finner du også Clarion Post hotell. Det er et veldig fint designerhotell, med en nydelig bar og restaurant. En jul jeg lå der, spiste jeg en fantastisk «julebiff», med en ufattelig god sky laget på gløgg.

Den svenske julematen, ligner litt på den norske, men bare litt. De har sine helt egne vrier på det meste. Så la deg forføre og henføre av en god gammeldags, moderne stilfull førjulstur til vakre magiske Gøteborg.

 

JULSTADEN. DEC-2009
Foto: Göran Assner/imagebank.sweden.se