Registrér degSteg 1 av 4

Bli medlem av Fjord Club

Vår måte å sette pris på deg som reiser med Fjord Line. Fyll ut skjema for å bli medlem.

* Gyldig mobil-telefonnummer er påkrevd.
Eksempel: +47 900 00 000 eller +46 70 00 00 00 00

En dose dødehav i Danmark-bilde
Læsø-bilde

Læsø

er den største øyen i Nordsjøbukten ved Kattegat. ligger 19 kilometer nordøst for Frederikshavn. har om lag 1800 innbyggere. er D... Les mer

Antall stemmer:

En dose dødehav i Danmark

Jeg er fylt med forventninger. De neste timene er mine og bare mine. Jeg kjenner spenningene slippe taket mellom skulderbladene og at roen senker seg i det jeg inntar spabenken.

Tekst og foto: Ina-Cristine Helljesen

Belysningen er dempet. Musikk med innslag av sjø og kirkekor summer lavt i bakgrunnen mens kroppen gjennomgår en 50-minutters saltkur. Døde hudceller skal feies av banen og blodsirkulasjonen stimuleres.

– Kuren er fuktgivende og gjør huden myk og glatt. En perfekt behandling for å gjøre kroppen klar for sol og sommer, sier massøren på Læsø Kur mens hun peeler den venstre armen min med Læsøsalt tilsatt olje med mango og grønn-te.

bvb3

Inntar velværekartet

Mange forbinder Læsø med late sommerdager på hvite sandstrender, fersk sjømat, flate sykkelstier og små lokale butikker og jordbruk. Den lille øyen i Kattegat er et yndet feriested for skandinavere. I sommermånedene stiger innbyggertallet fra beskjedne 1800 til over 130 000. Nå begynner derimot øyen som kun måler 20 kilometer fra nord til sør, også å gjøre seg bemerket på velværekartet.

Syder saltet selv

I 2008 åpnet Læsø Kur et moderne nordisk kurbad i en gammel havnekirke. Med en innredning som gjenspeiler byggets historie og havet som nærmest nabo, ligger alle forholdene til rette for å skape ro i kropp og sinn.

– Det finnes mange fantastiske spaanlegg og velværesentre i Danmark. Det som gjør oss unik er at vi bruker vårt lokalt produserte Læsøsalt, og at vi bruker det på så mange ulike måter, forteller salg- og markedssjef på Læsø Kur, Anne Mette Nielsen.

I tillegg til saltholdige spabehandlinger kan Læsø Kur nemlig skilte med et velværeanlegg med svømmebasseng, masserende vannfall, utendørsbad, dampbad og saltkar, alle med varierende saltkonsentrasjon.

– Det ene saltkaret har en saltstyrke på 30 prosent sånn som i Dødehavet.  Her kan du ligge på rygg og flyte og lese avisen akkurat som i Israel, sier Nielsen.

– Salt kalles ikke det hvite gull for ingenting. Godt salt gir deg en smak av sjø, sommer og sol.

Krystallene i et knippe saltflak glitrer i gropen på knyttneven til saltsyder Poul Christensens. Jeg er på besøk hos Læsø Saltsyderi vel åtte kilometer fra Læsø Kur. I rekonstruerte syderhytter fra Middelalderens gulldager produseres det årlig 70 tonn salt til mat- og velværeindustrien i Danmark og Sverige.

– De første seks dagene av utvinningsprosessen lager vi spisesalt, og den sjuende dagen salt til bad og velvære, forklarer Christensen og referer til Læsø Kur samt øyens egen serie med kropp- og ansiktskremer.

Vi står inne i et av lokalene som både fungerer som produksjonsområde og åpent museum. Foran oss står en sydepanne og damper på sin tredje dag.

Brygget på Middelalderstradisjoner

Råvarene til saltet blir hentet opp fra det saltholdige grunnvannet like syd for Læsø. Her holder nemlig vannet en saltprosent på åtte til 14 i motsetning til to prosent som er vanlig i norsk sjøvann. Produksjonen foregår etter Middelalderens gamle metoder.

– Det er denne metoden det blir ekte salt av, forsikrer Christensen.

Produksjonen av Læsø Salt har røtter helt tilbake til 1100-tallet. På 1730-tallet ble produksjonen lagt i brakk, og stod stille fram til 1991. Da ble Christensen inspirert til å gjenoppta øyas gamle tradisjon.

 

IMG_7183

Gullgruve for psoriasispasienter

Gourmetsalt og badesaltproduksjonen ble så utvidet da Læsø Kur ble født og satt i operasjon som Danmarks første klimabehandlingssenter. Så bra er kvaliteten på anlegget at psoriasispasienter får henvisning for å gjennomgå et sammensatt behandlingsprogram.

– Læsøsaltet er pakket med mineraler og alger som gjør underverker for huden. Etter fire ukers behandling kan vi viser til en 90 prosent forbedring i tilstanden til psoriasispasienter, sier Nielsen som også kan fortelle at tre leger har vært involvert i utarbeidingen av programmet som i tillegg inneholder elementer av kost, trening og lysbehandling.

Læsø Kur fremstår dermed som et fullverdig alternativ til Israel og Dødehavets lange tradisjoner som behandlingssted for hudsykdommer.

Byr på hverdagspause

Kurbadet er likevel et sted hvor alle og enhver kan nyte salt og velvære. I snitt spaserer 150 mennesker gjennom anlegget og det gamle kirketårnet hver dag på sommerstid.

– Det handler om å stresse ned. I et samfunn med stort tempo og hvor alle hele tiden er online, er det en luksus å ta en pause og være god mot seg selv, sier Nielsen.

Læsø Kur kan skilte med at de har hentet hjem nasjonale opplevelsespriser i både 2013 og 2014.

Jordnært og naturlig

I tillegg til å slappe av i salte bad og få saltholdige spabehandlinger kan du også få helkroppsmassasje, alge- og leireinnpakning.

– Naturlige ingredienser er nøkkelordet i alt vi tilbyr. Saltet vi bruker er fra Læsø, leiren fra Israel og de økologiske algene fra Frankrike. Vi ønsker å holde fast i det jordnære og naturlige, sier Nielsen.

Hun anbefaler å la roen senke seg med å tilbringe to-tre timer i de ulike bassengene og badstuene før de eventuelt tar en behandling.

– Saltet fjerner døde hudceller, og gjør huden mykere og mer mottakelig for hudpleieproduktene.

 

Læsø Kur:

  • ligger fem minutters gange fra fergekaien i Vesterø.
  • er bygget i tidligere Vesterø Havnekirke.
  • har beholdt det gamle kirketårnet. Resten er nybygg.
  • består av 7 spabehandlingsrom, 3 saltkar (2 med 12 % salt og 1 med 30 % salt), 1 basseng (med 2-3 % salt), 2 dambad (hvor man kan peele sin hud i Læsø Salt), 2 Sauna, 1 masserende vandfald, kaldtvannsbasseng, fotbad og 1 utendørs spabad på 37 grader.
  • tilbyr en rekke typer spabehandlinger og massasje basert på naturlige ingredienser.
  • har en liten kafe som serverer te, kaffe, økologisk leskedrikk, frukt og lette retter.
  • har 15 års aldersgrense på vanlige dager, og 5 år på familiedager.
  • er på web saltkur.dk