Registrér degSteg 1 av 4

Bli medlem av Fjord Club

Vår måte å sette pris på deg som reiser med Fjord Line. Fyll ut skjema for å bli medlem.

* Gyldig mobil-telefonnummer er påkrevd.
Eksempel: +47 900 00 000 eller +46 70 00 00 00 00

Det forsvinnende fyret-bilde

FYRET I DET FJERNE: Rudbjerg Knude vakler vakkert på kanten av stupet. (Foto: Niclas Jenssen/VisitDenmark)

Om forfatteren-bilde

Om forfatteren

Morten Ståle Nilsen er journalist, redaktør og kritiker bosatt i Oslo. Han og en kamerat skulle se «Babettes gjestebud» på Aladdin... Les mer

Antall stemmer:

Det forsvinnende fyret

Lønstrup på Nordjylland er selve definisjonen av «en perle». Men du må skynde deg. Stedet er i dramatisk forandring.

I Karen Blixens klassiske novelle «Babettes gjestebud», først publisert i det amerikanske «damebladet» Ladies’ Home Journal i 1950, er handlingen lagt til Finnmark, nærmere bestemt Berlevåg.

Da novellen skulle bli film i 1987, konkluderte imidlertid regissøren Gabriel Axel at Berlevåg var for idyllisk, for «turistbrosjyreaktig».

Han ville at innspillingsstedet skulle speile den indre dramatikken i Blixens novelle, hovedpersonen Babettes følelse av å leve i eksil i en ytterkant av verden.

Han valgte seg vesle, vindsvøpte Lønstrup i Jylland i stedet. Settingen var nå en liten fiskerlandsby, snarere enn en havn. Mårup Kirke, med røtter tilbake til 1200-tallet, ble benyttet for alt den var verdt som spøkelsesaktig pittoresk «backdrop».

Filmen ga danskene deres første Oscar-statuett for «Beste utenlandske film» (den kan sees på som starten for «det danske filmeventyret», så det skulle ikke bli den siste). Og den fikk for alvor folks øyne opp for den gamle fiskerlandsbyen Lønstrup.

L2
MIDLERTIDIG MEDGJØRLIG: Havet er på ingen måte alltid sint. (Foto: Niclas Jenssen/VisitDenmark)

 

Lever på lånt tid

«Oscar-effekten» har aldri avtatt, og er sikkert noe av årsaken til at den lille byen i Vendsyssel – med kun drøye 500 innbyggere – i våre dager ofte blir kalt «kunstnerbyen».

Den vakre, men ytterst dramatiske naturen på Skagerrak-kysten har virket forlokkende på både billedkunstnere og håndverkere.

Den har sannelig virket forlokkende på turister på jakt etter spektakulær natur også. I de travleste sommermånedene blir det kalkulert med at rundt 10 000 reisende er innom byen – i uken.

Det kan således være lurt å reise dit på tider av året da turiststrømmen ikke er for stri. For eksempel i påskeferien eller om våren, når naturen er vill.

Ett er sikkert: Du bør dra relativt snart. Lønstrup – eller i alle fall viktige deler av den – lever på lånt tid.

L4
FØR «SYNDEFLODEN»: Mårup Kirke i bedre dager, nærmere bestemt 2008.

 

Kirke i ruiner

Erosjon har allerede redusert gamle Mårup Kirke til ruiner.

Havet har forsynt seg grovt av sandklippene kirken i senromantisk stil ligger på.

På 1200-tallet, da kirken ble bygget, tror man at den lå cirka én kilometer fra havgapet. I 2008 var det bare ni – 9 – meter igjen. Sjøen slukte gjennomsnittlig 1.25 meter i året. Når være ble ille, som det noen ganger blir, gikk det med atskillig mer.

Myndighetene kom frem til at den måtte rives. Utvilsomt en melankolsk avgjørelse å ta – kirken hadde jo endog vunnet Oscar (sånn indirekte!). Men å la Nordsjøen ta den, var ikke noe alternativ.

Det ble igangsatt omfattende arkeologiske utgravninger. Blytaket var det første som ble fjernet. I 2014 tok man fatt på den siste avviklingsetappen.

L5
… OG ETTER: Den siste avviklingsetappen tok til i 2014. (Foto: Thomas Bertelsen/Nationalmuseet)

 

Fest før fyret faller

Kirken er altså så godt som borte. Hva med resten av byen?

Vel, det gamle fyret Rubjerg Knude ligger ikke godt an, det heller.

Ingen vet hvor lenge det vil holde stand. Men fem til syv år synes å være den rådende antagelsen – avhengig av hvor hyppige skredene blir i årene som kommer.

Det 23 meter høye tårnet, bygget på slutten av 1800-tallet, ligger på det høyeste punktet av Lønstrup Klint. Men sanddynene rundt det blir stadig lavere, «nedvasket» av regn og sjø.

Selve tårnet er bygd på såkalt morenegrunn – løsmasse. Før eller senere – og med det mener man altså «før» – vil massen svikte for godt, og fyret styrte ned i skrenten.

Men det skal danskene ha: De lar ikke fyret styrte uten å ta seg en fest først.

I september i fjor fjernet man taket på fyret, som på grunn av fare hadde vært stengt for publikum i en årrekke. Formål: Å installere en ny trapp i fyrets indre, for å muliggjøre besøk i toppen! Det skal også monteres et kaleidoskop, som via sollys skal besørge et skikkelig lysshow i fyret.

Prosjektets prislapp? Tre millioner danske kroner. Hvorfor bruke så mye penger på et turistmål om få år vil være historie?

Christian Andersen i utviklerfirmaet Real Dania ser forbilledlig filosofisk på det hele. «Det er et helt spesielt sted, der natur og sivilisasjon møtes», uttalte han til Noprdjyske Medier. «Et fyrverkeri til flere hundre tusen kroner er jo også midlertidig», la han til.

Snakk om å gå ned med flagget til topps!

L3
SJARMERENDE SMÅBYLIV: Lønstrup mangler verken restauranter eller kafeer – og viser muskler langt over sin vektklasse hva gjelder gallerier. (Foto: Niclas Jenssen/VisitDenmark).

 

Livet går videre i ly av sanddynene

De mest utsatte husene i Lønstrup faller stadig bokstavelig talt i havet. Verdien på eiendommene faller naturlig nok med dem.

I februar i år ble det tatt en initiativ for å ytterligere kystsikre de utsatte byene på den nordjyske vestkysten (som også teller Nørlev og Løkken).

Så hele Lønstrup er med andre ord i ferd med å drukne?

På ingen måte, heldigvis. Lenger unna havets herjinger, fortsatt beskyttet av sanddynene, går livet i den vesle byen sin gang.

Byen har et badeland for barn. Gourmetrestauranter for mor og far (Café Slugten sies å ha utmerket «bjesk» – urtebrennevin). En bitteliten kafé som også fungerer som kino. Den har et tjuetalls smågallerier og gode shoppingmuligheter – ekstremt gode for de som er interessert i brukskunst: Glass, tekstil, keramikk.

Den har feriehus, tre hoteller og campingmuligheter.

Mest av alt har Lønstrup den store sjarmen som kun bittesmå samfunn kan ha.

Lønstrup har kjempet mot naturen gjennom hele sin historie. Det har kostet: Kirken måtte kaste inn håndkledet, fyret står for tur.

Men innbyggerne har, slik mennesker så ofte gjør, bitt seg fast, og overlevd.

Dra dit før fyret faller!

Slik kommer du deg dit:

Med Fjord Line til Hirtshals.

Fra Bergen 13.30. Fra Stavanger 20.00. Retur fra Hirtshals kl. 20.00

Fra Langesund kl. 14.30. Retur fra Hirtshals kl. 09.00.

Fra Kristiansand* klokken 08.30 og 15.00 **. Retur fra Hirtshals 11.45 ** og 18.00. *Kun i perioden mai-september. ** Kun enkelte dager.