Registrér degSteg 1 av 4

Bli medlem av Fjord Club

Vår måte å sette pris på deg som reiser med Fjord Line. Fyll ut skjema for å bli medlem.

* Gyldig mobil-telefonnummer er påkrevd.
Eksempel: +47 900 00 000 eller +46 70 00 00 00 00

Den store sykkel-lykken-bilde

FAMILIEFERIE MED GOD SAMVITTIGHET: Naturopplevelser, trim og kos – en sykkelferie i Danmark er alt på én gang. (Foto: Niclas Jessen).

Om forfatteren-bilde

Om forfatteren

Morten Ståle Nilsen er kritiker, journalist, forfatter og oversetter bosatt i Oslo. Han er en av de få menneskene fra Halden som a... Les mer

Antall stemmer:

Den store sykkel-lykken

Rulle, rulle, rulle. Langs havet og gjennom skogene. Å sykle i Danmark er som en el-sykkelopplevelse – uten el-sykkel.

Å sykle kan være utrolig tilfredsstillende.

Når alt fremfor deg bare er deilig, slak vei, kan det være en nesten opphøyd opplevelse.

Kontakten man får med naturen rundt seg, er en helt annen enn den man bare aner gjennom et bilvindu.

På en sykkel hører man suset i trærne. Føler vinden på kroppen. Kjenner luktene. Kroppen blir ett med topografien.

Og når topografien er så vennlig som den er i Danmark, er sykling utrolig digg.

Sykkel5
SUS GJENNOM SKOGENE: Alle sanser får sitt når man ferdes på sykkel. (Foto: Niclas Jessen).

 

Nordmannen- og kvinnens favorittutflukt

Å dra på sykkelferie i Danmark har lenge vært en av nordmannen- og kvinnens favorittutflukter.

I gamle dager syklet man gjerne fra Norge til Danmark. Dette var et slags før- og mellomkrigstidens svar på interrail. En betydelig mer strabasiøs opplevelse enn å ta med seg sykkelen på Fjord Line-båten, selvsagt, eller leie en når man vel er fremme.

I gamle dager syklet man gjerne fra Norge til Danmark

I dag tyder mye på at sykkelferieturen i Danmark er i ferd med å gjøre et seriøst «comeback». Folk søker seg i tiltagende grad til det autentiske, til genuine opplevelser. Å gjøre ting på «gamlemåten» er gjerne hakket mer omstendelig. Men flere og flere er enige om at en smule innsats forsterker og forbedrer opplevelsene våre.

En rimelig ferie i Danmark, på noe så rustikt og «akustisk» som en sykkel, passer perfekt inn i en slik livsstil.

Sykkel6
PUST I BAKKEN: Eierne av disse syklene har nok tatt seg en rastepause … (Foto: Østdansk Turisme)

 

Ikke langt unna helt flatt

Når det gjelder graden av innsats, kan du i Danmark – trolig verdens blideste sykkelland – avgjøre denne selv.

Det er ikke helt sant som de sier, at Danmark er aldeles flatt. Men det er ikke langt unna. Å sykle der er i alle fall sjelden ubehagelig eller krevende.

Det handler mer om hvor ambisiøs du er i henhold til overnatting. Ønsker dere å ta med telt og campe? Eller foretrekker dere å gjøre det enkelt, og ta inn på et av de mange vertshusene, småhotellene og vandrerhjemmene som det ligger mange av langs sykkelrutene?

Dessuten: Skal dere ha med små barn, som ennå ikke er sykkelklare? I så fall bør dere leie en bak- eller sidevogn. Slapp av – disse er forbløffende lite strevsomme å trekke med seg. Små barn som kan tråkke selv, kan med fordel fraktes rundt med en halv- eller tandemsykkel.

Sykkel4
BARN INGEN HINDRING: Uansett alder, alle kan være med. Du kan leie en rekke smarte sykkelløsninger i Danmark. Her ser vi en såkalt «ladesykkel» (Foto: VisitDenmark)

 

12 000 kilometer sykkelvei

Danmark har mer enn 12 000 kilometer med merkede sykkelveier.

Din største utfordring er å bestemme hvor i landet, og i hva slags omgivelser, dere ønsker å sykle.

Dersom du ønsker å sette i gang umiddelbart etter at båten har klappet til kai, og dersom det er greit at strekningen er overkommelig, kan ruten Hirtshals-Skagen varmt anbefales. (Om dere ikke har med egne sykler på båten, er Per Smeds Cykelforretning i Hirtshals stedet å leie).

Hirsthals-Skagen er noe av en «norsk» klassiker.

Sykkelruten er på i underkant av 50 kilometer, og er usedvanlig naturskjønn der den snirkler seg langs sjøen og gjennom skogen. Underveis ruller dere gjennom det sjarmerende tettstedet Tversted (antall innbyggere: ca. 500). Det er flust av muligheter til å ha en piknik underveis.

Sjansen er dessuten stor for at dere treffer andre nordmenn. Hirsthals-Skagen ruten er nemlig noe av en «norsk» klassiker.

Sykkel2
ALLE VEIER LEDER FREM: Alle sykkelrutene er godt skiltet, som seg hør og bør et land som tar sine sykkelturister på alvor. (Foto: Østdansk Turisme)

 

Favorittruter

Men uansett hvor det er dere vil sykle i Danmark, ligger forholdene til rette.

Danskene valgte selv ut sine 10 favorittruter for noen år tilbake. Du kan lese mer om disse på på visitdenmark.com. Men bare for å nevne et par:

Blant de mest populære finner vi den såkalte «Hærvejen», fra Viborg til Padborg, som er halvøya Jyllands gamle hovedvei. Den er rundt 250 kilometer lang, og således egnet for en lengre sykkelferie.

Om du fikser å sykle i sand, kan du med hell prøve deg på Grenen på Skagen. Den lokale sykkelveien 992 tar deg fra Skagen, ut mot Kattegatkysten og til Grenen. Om sanden skulle bli for plagsom, kan du «haike» med det lokale transportmiddelet Sandormen, en traktor som trekker passasjervogner.

En annen klassiker, med stor appell for de som ønsker en mer urban tur, er den grønne sykkelruten i København. Denne tar deg via et nettverk av parker og grøntområder gjennom hele København.

Selv om du er i og rundt byen, vil du bli slått av hvilken naturopplevelse det er.

Men altså: Dersom dere ønsker å dyppe tåen uti, og ikke bite av for mye med én gang: Start med Hirtshals-Skagen!

Dere kommer ikke til å angre. Og det blir neppe den siste sykkelturen deres i Danmark.

 

Noen tips før reisen:

  • Prøv å holde dere til rundt 10 kilo bagasje per voksen.
  • Ta med nødvendigheter som lappesaker, sykkelpumpe, låser, førstehjelpsaker, sykkelhjelm, regntøy og eventuelt telt. Ha med en sykkelveske. Ryggsekk kan fort bli for tungt.
  • Tren gjerne litt på forhånd!
  • Vurderer å bestille overnatting før dere reiser, da dette er en populær måte å feriere på.
  • Har du med barn? Lei en såkalt halvsykkel eller en tandemsykkel. De aller minste kan plasseres i en sykkel-henger eller -vogn.

 

Hvordan kommer du deg dit?

Fjord Line seiler til Hirtshals både fra Bergen (13.00), via Stavanger (20.00), og fra Langesund (14.30) og Kristiansand (08.30).