Registrér degSteg 1 av 4

Bli medlem av Fjord Club

Vår måte å sette pris på deg som reiser med Fjord Line. Fyll ut skjema for å bli medlem.

* Gyldig mobil-telefonnummer er påkrevd.
Eksempel: +47 900 00 000 eller +46 70 00 00 00 00

Den idylliske byen på toppen-bilde

Antall stemmer:

Den idylliske byen på toppen

De fleste av oss forbinder Skagen med sanddyner, besøk på Grenen, båter, fersk sjømat og kanskje «en lille en» på brygga? Men den norddanske byen med de karakteristiske gule husene er våken også etter at badehåndklærne er vasket, strøket og brettet sammen, og bærer på en mørk hemmelighet.

Skyhøy kosefaktor

Det er mye flow her på vinteren faktisk. En annen atmosfære enn i de hektiske sommermånedene, men veldig koselig.

Det sier ekte «skawbo» Gitte Nordmann, eier og driver av Foldens Hotel. Og Skagen-patriot på sin hals.

Hotelleieren, som startet i baren på hotellet på 1980-tallet, men som siden tok over hele hotellet og utviklet det betraktelig, har åpent året rundt. Det ville hun naturligvis ikke hatt om hun satt alene på hotellet sitt i vintermånedene og tvinnet tomler.

Fravær av stress

En del steder har riktig nok vinterstengt i Skagen, men det at stadig flere har fått øynene opp for at perlen er blank over hele overflaten, gjør at det er «bussiness» hele året.

Nyttår hos Gitte: Bilde fra nyttårsfeiring hos Gitte Nordmann på Foldens Hotel. Foto: Foldens Hotel

 

Gitte Nordmann kan med glede registere at hun etter hvert har mange gjengangere, som elsker vinteren der oppe på nordspissen av Danmark.

– Særlig er det blitt populært å komme hit og feire både jul og nyttår, sier hun.

Én sak er atmosfæren, den lave pulsen, mørk årstid med levende lys og forfriskende turer med det salte havet på alle kanter. Noe annet er fraværet av stress og mas – og selvsagt prisen. Hotellene i Skagen har ekstra gode priser i den mørke årstiden.

Skjer en hel del i jula

Men det er mer enn koselige vertshus, hoteller, et ekstra spesielt Skagen-lys og restauranter som lokker folk til Skagen når jula og nyttår står for døren.

Hele byen på hodet: «Skawboene» kan kunsten å feire jul og det er tett program i Skagens gater i ukene før jul. Og de er veldig glad i besøk – særlig av nordmenn. Foto: Toppenafdamnark.dk

 

Maria Groes Eldh ved turistsammenslutningen Toppen af Danmark kan  fortelle at det skjer en hel del og kommer med en bråte anbefalinger – for liten og stor. Her er et ørlite utvalg:

 • Hver dag i advent: Skagens levende julekalender! Dette er virkelig noe helt spesielt, for hver bidige dag fra 1. desember til og med julaften, åpnes det en ny kultur- og koseluke ett eller annet sted i Skagen. For eksempel på nevnte Foldens Hotel med glühwein, musikk og kaker, i byens Sparkasse med sang, muskk og julepynting, på havnekaia foran Restaurant pakhuset for å hilse «julemanden» velkommen og på Greens Pub & Café til julequiz. Det skjer noe ordentlig morsomt hver eneste dag.
 • Diverse konserter. Fra livekonserter på pubene til klassisk konsert med tenoren Jens-Christian Wandt og skuespiller Susse Wold i Skagen kirke.
 • Omvisninger på flere av byens museer.
 • «Sild, snaps og sang» på Kystmuseet.
 • Spesielle kinovisninger.
 • Byvandringer.
 • Månedens historie: «Grenen Badehotel – kaviar og cocktails». Om high society-perioden fra 1898 til 1939. 7. desember på Kystmuseet Skagen.
 • Rideturer.
 • Åpent hus i Det Grå Fyr og Fyrmesterboligen.
 • Lucia-opptog i Den Svenske Sømandskirke (hvor ellers?).
 • En rekke særutstillinger.