Registrér degSteg 1 av 4

Bli medlem av Fjord Club

Vår måte å sette pris på deg som reiser med Fjord Line. Fyll ut skjema for å bli medlem.

* Gyldig mobil-telefonnummer er påkrevd.
Eksempel: +47 900 00 000 eller +46 70 00 00 00 00

Vi bor for lite på slott!-bilde

Perlen Voergaard

Om forfatteren-bilde

Om forfatteren

Torkjell Berulfsen er 1943 modell og har tilbragt de siste 43 årene i NRK.  Av våre gjesteskribenter er han vel den som har vært m... Les mer

Antall stemmer:

Vi bor for lite på slott!

I det minste besøker vi altfor sjelden slott. En forklaring kan være at vi er ganske mange i dette landet og kongeriket har påfallende få slott og de vi har er fortsatt under én eier som, folkeligheten til tross, ikke har for vane å sparke opp døren i det øyeblikket undersåtter ringer på døren eller dundrer på porten.

Hvis du først har fått med deg bilen om bord på Fjord Line med noe mer i tankene enn en harrytur med medister og røde pølser, er Danmark et elskelig alternativ. Danmark har et raust dryss av slott- og herregårder med åpne dører og flotte menyer. Ditt besøk får entusiastiske kelnere og tjenere til å løpe spissrotgang til ganens pleie.

Ja, for ikke å glemme kunst og historie i en mengde som kan få en nordmann til å føle seg litt snytt ved tanken på all den velstand som historisk forsvant ut av Norge under dansketiden. Vi snakker om over 400 år som leilending i eget land!

Perlen Voergaard

Men la oss nå heller glede oss over det som finnes i dag, om vi så må reise utenlands. Et godt utgangspunkt er Fjord Lines kai i Hirtshals. Fra der har du hele Danmark som en stor og deilig meny foran panseret. Det meste kan nås på én bensintank.

En glimrende start er E39 sørover mot Ålborg. Like før byen vrir du om til venstre og begir deg svakt nordøstover på E45. Da er det ikke mange kilometerne igjen før skiltet med Voergaard Slot dukker opp. Det er sikkert mulig å finne en snarvei for ikke å kjøre nesten helt til Ålborg, men da roter du deg sikkert inn på et gårdstun som kan tilby kartofler og friske egg

Denne herskapeligheten er bryet verd og er vel Danmarks vakreste renessanseslott.

Det har ligget der ganske så lenge bak sine vollgraver og metertykke murer. Den eldste delen er fra 1481, mens ”nybygget” er fra 1590!

voergaard

Et kunstkalas av de sjeldne

Voergaard Slot er et kunstkalas av en opplevelse som kan by på malerier av Rubens, Rafael og El Greco, klenodier fra Louis XIV Louis XVI, Marie-Antoinettes personlige eiendeler og Napoleons servise, nydelige kinesiske Mingvaser. Vi snakker om Danmarks største private kunstsamling.

Og da er det bare å velge. Det blir en kamp mot klokken og egen utholdenhet hva man orker og har tid til å se før dørene lukkes kl. 16: Hva med for eksempel Guldstuen, der veggene er tapetsert med gyllenlær fra villsvin skutt i egne skoger? Det er i det hele tatt ingen grense for historie og historier. Det myldrer med navn og hendelser.

Stygge Krumpen og Elsebeth Gyldenstierne

Kan jeg i farten nevne den sengotiske nordfløyen som stadig ble brukt av biskop Stygge Krumpen (flott navn, men stygg på dansk er slem på norsk) og hans elskerinne Elsebeth Gyldenstierne. Noe som vakte stor forargelse i samtiden. Bispen hadde riktignok avlagt løfte om sølibat, men ord er ord og praksis noe annet. Og Elsebeth og kirkens mann levde et meget verdslig liv som mann og kone. Spedd opp med fester og jakt.

Når så du sist en biskop på jakt?

Og biskopens private gemakker, med noen få rom med gotiske krysskrybbe-hvelv, står der den dag i dag og minner om en tid hvor det å være biskop kunne være en dagsaffære. Kvelden var noe ganske annet.

det finnes mindre flasker

En dose grøss og gru

 Og hva er et slott uten grøss og gru? Null og niks spør du meg. I veggene sitter fortsatt gufset fra Ingeborg Skeel fra 1580. Hun var et fruentimmer som kan få det gå kaldt nedover ryggen på deg. Selv på en varm sommerdag. Det sies at hun fortsatt er i stand til å dukke opp her og der, midt oppe i de eventyrlige fortellingene med spøkelser og blodflekken som ikke lar seg vaske vekk. Og kjelleren har selvfølgelig sitt fangehull. Der forhørsskrikene formelig fortsatt sitter i veggene.

Men fremfor noe er dette et slott med uvurderlige kunstskatter, historisk basert på en verden av tjenere, munker, soldater, håndverkere og tjenestepiker. Dette er en verden så langt som mulig fra hverdagens fordystrende monotoni med fotokameraer, tollere, parkometervakter og popcorn.

Pop da heller inn her på Voergaard Slot. Som i dag også kan by på skattejakt for de yngste og et julemarked det går sagn om. I tillegg til de historiske sannferdigheter.

Men det bærer videre mot mat, drikke og en god seng.

Kursen settes mot Dronninglund Slot, en liten halvtime unna.

Dronninglund – nesten 1000 år med historie

Det finnes hoteller og hoteller. Noen gamle og ærverdige, så er det de nye som kanskje åpner i morgen. Noen få kan spore sine røtter tilbake til en tid kort etter at Olav den Hellige tuslet rundt i Norge for å omvende nordmenn til Kvite Krist. Om nødvendig med sverd i hånd! For å bevise det gamle ordtaket om at man kommer lenger med et smil og et sverd enn bare et smil.

Skal vi da like gjerne begynne med et snev av historie? Det var langt fredeligere på den gården som allerede på 1100-tallet ble et benediktinerkloster for nonner – Hundslund Kloster – og senere opp gjennom århundrene ble stedet et vektig bidrag til Danmarks historie gjennom skiftende eiere fra kongehuset, adelen og berømte herremenn. Alle har på hver sin måte preget stedet.

Første bevarte beskrivelse er fra 1264 da den adelige fru Gro testamenterte noe gods til nonnene. Og så bare ballet det på seg. Det hjalp også godt at dronning Margrethe den Første bidro med sitt. Innen 1393 eide klosteret hele 100 gårder i Vendsyssel.

dronninglund2

Et avgjørende pennestrøk

Så var det denne reformasjonen da under Christian III i 1536, som vel og merke ikke var et skifte av tro, men av eiendom. Bare med et pennestrøk og en signatur kunne kongen tilrane seg all kirkens eiendom, og det var ikke lite i Danmark og Norge. Nesten en fjerdedel av eiendommene tilhørte kirken, så med det samme pennestrøket hadde kongens økonomi forandret seg drastisk. Han trengte det, for det var alltid en krig på gang.

I 1581 opphørte ex-klostret å være krongods. Men etter noen år ble det igjen kongelig eiendom og Christian V og dronning Charlotte Amalie overtok hele herligheten, derav navnet Dronninglund. Så fulgte mye rar og innholdsrik historie fra den ene Christian til den andre Frederik. Som kongelige perler på snor. Eiere som alle satte sitt preg på godset.

Som sagt mye historie, men jeg vet ikke nok til å bidra med ”Se og Hør”-detaljer om for eksempel den beryktede bondeplager, brigader William Halling, opprinnelig fra Hallingdal i Norge. Han var visstnok et beist mot sine bønder.

Halling kjøpte seg adelsbrev i 1783 for en anselig sum som gjorde det mulig for kongen å brolegge Kongens Nytorv i København.

Jeg vet ikke hvem som betalte for den seneste oppgradering, men Kongens Nytorv er siden blitt asfaltert.

Ekslusivt og komfortabelt

Men det er ikke disse fotnotene som er viktige i dag når du som gjest sjekker inn på dagens Dronninglund. Dagens utgave er et særdeles velinnrettet og funksjonelt hotell og kurssenter som kiler og klapper deg med sans for det eksklusive og komfortable.

Alderen og historien til tross: Dronninglund er et moderne hotell med 22 rom og er et kurssenter med appell. Gratis parkering og ikke fullt så gratis, men raus vinkjeller. Og restauranten: Bare gled deg. Her kan du spise på deg strekkmerker og du har kort vei til sengs.

Men du må ikke være inne. I den umiddelbare nærhet finnes fire golfbaner med rabatt for hotellets gjester, samt sykkel og turstier bare én kilometer unna. Ikke glem Dronninglund kunstsenter, med internasjonale utstillinger året rundt.

Ganske så veldig sjarmerende er definitivt Øster Mølle fra 1851, med sin interessante museale utstilling. Her ble kornet malt i en årrekke. Nå produserer den miljøvennlig strøm til hotellet og din elektriske barbermaskin.

Så er det innsjøen like ved med fiskemuligheter omkranset av et utall av plantede, forskjellige trær. For den hardføre er det også mulig å bestige Knøsen, som rager hele 136 meter over havet.

dronninglund

Ønskene dine kan bli oppfylt

Og vil du tilbake er det visstnok bare å legge hånden på Trollsteinen for å få dine ønsker oppfylt. Men du må ikke si ønskene dine høyt. (Prøv også å holde dem innen rimelighetens grenser. De overjordiske har sikkert nok å slite med allerede.)

Så er det Dronninglund middelalderkirke, som er en del av hotellet med aner tilbake til nonnenes tid, med betagende kalkmalerier fra 1500-tallet bygget i romersk stil. Men der som ellers: Man bygger på og fikser ettersom stil og mote skifter. Kirkegården er det vakreste jeg har sett og får meg til å vurdere flytting for mitt neste liv!

Hotellet koster ikke all verden. Du kan ta med deg bikkja mot et tillegg i prisen. Internett og alt det der er bakt inn i sluttsummen. Du må sjekke ut før klokken 11, men da er Fjord Line fra Hirtshals allerede dratt. Så da blir det ett døgn til. Som du fortjener. Hvilken lykke!