Registrér degSteg 1 av 4

Bli medlem av Fjord Club

Vår måte å sette pris på deg som reiser med Fjord Line. Fyll ut skjema for å bli medlem.

* Gyldig mobil-telefonnummer er påkrevd.
Eksempel: +47 900 00 000 eller +46 70 00 00 00 00

«Bestkysten»-bilde

BOHUSLÄN PÅ DEN BESTE MÅTEN: Fra kajakk! Her ved Mollösund. (Foto: Göran Assner)

Om forfatteren-bilde

Om forfatteren

Morten Ståle Nilsen er kritiker, journalist, forfatter og oversetter bosatt i Oslo. Han besøkte Bohuslän med familien så godt som ... Les mer

Antall stemmer:

«Bestkysten»

Svenskene har det med å kalle Bohuslän, Västergötland og Hallands kyststrekning mot Skagerrak og Kattegat for «bästkusten». De har sine ord i behold.

I undertegnedes barndomsår var sommer synonymt med Lökholmen Camping, ett av Bohusläns utallige badesteder.

Vi hadde med klappstoler, pledd, nistepakke og badetøy, og jeg kan fremdeles mane frem lukten av de alltid nyvaskede, stripete badekåpene våre, som blandet seg med duften av fersk saltvann.

Hoppihavet
HOPP I HAVET: Bademulighetene er uendelig langs Bohuskysten. (Foto: Göran Assner)

Piggelin

Jeg hadde en egen favorittis da det var som varmest: Piggelin. Verdens beste irrgrønne saftis med tuttifruttismak (hva nå enn det er). Den er heldigvis fortsatt i produksjon. Jeg setter sjelden mine ben i Sverige uten å kjøpe minst én. Da strømmer minnene umiddelbart på.

Om stikkordet er «sommerparadis», er det til Bohuslän jeg umiddelbart og alltid assosierer.

Svensk rekord i antall soltimer

Min far lot sjelden en anledning gå fra seg til å minne om at denne usedvanlig vakre delen av Sverige en gang i tiden – fra midten av 1000-tallet til midten av 1600-tallet – hadde vært en del av Norge. Akkurat slik Jämtland og Herjedalen, som grenser mot Trøndelag, hadde vært.

Krabbefisking
BARNAS FAVORITTAKTIVITET: Krabbefisking! (Foto: Jonas Ingman/M2B AB)

Hvem kunne bebreide ham denne lille «bitterheten»? Bohuskysten er et av Skandinavias flotteste områder. Og ufattelig innholdsrik: Det er bokstavelig talt tusenvis av øyer, holmer og skjær langs den glitrende kysten. Man blir aldri ferdig med å utforske den. (Utforske kan man, lenge og vel, da kysten har svensk rekord i antall soltimer).

Fra en kajakk

Hvorfor ikke ta inn disse naturopplevelsene fra elementet som så til de grader særpreger området? Altså vannet – i en kajakk? Bohuslän er skjermet for sterke strømmer og tidevann. Alle som er i stand til å komme seg om bord i en kajakk, kan trygt padle rundt her, det være seg på egenhånd eller sammen med en guide.

Lunsj
LUNSJ I DET (VELDIG) GRØNNE: To kajakcampere tar en pust i bakken (Foto: Göran Assner)

Kosterøyene har en spesiell status i så måte: De helt motortrafikkfrie Nord- og Syd-Kosterøyene er lette å komme seg til fra Strömstad, og Kosterhavet Marine Nasjonalpark (Sveriges fjerde største) er kjent som et av Sveriges mest artsrike områder, både i vann og på land.

Vel fremme er det ingen vanskeligheter med å få leid seg en kajakk, eller eventuelt gå for et pakketilbud som også omfatter overnatting.

Hva er koseligere og mer aktiviserende for både voksne og barn enn hele familien i en dobbelkajakk, elegant flytende mellom hundrevis av øyer på en vakker sommerdag?

Dyrelivet alene sørger for en konstant «aha!»-opplevelse. Ta med en kikkert for å se på fuglene. Og når dere går i land – la ungene fiske krabber og klatre litt i fjellveggene. Ikke glem å være på utkikk etter innrissinger i fjellet og steinen. De kan være fra bronsealderen.

Vitlycke
SPOR FRA FORTIDEN: En helleristning ved Vitlycke i Bohuslän (Foto: Henrik Trygg)

Bohuskysten er mye mer enn klassikeren Koster

Glem ikke at Bohuskysten er mye mer enn klassikeren Koster. Det ungdommelige Smögen, for eksempel, et eldorado for båtturister med sin 600 meter lange brygge og daglige fiskeauksjoner.

Eller hva med Fjällbacka? Tettstedet ved havet der den legendariske skuespilleren Ingrid Bergman likte å bo når hun tok seg fri fra Hollywood. Om dere føler behovet for å dra til en litt større by, kan Lysekil anbefales. Marstrand er et paradis for seilsport og sild.

Det ikke alle tenker på, er at Bohuslän-området også kan by mer «voksne» gleder.

Nærheten til havet besørger en fantastisk tilgang til fersk fisk. I nyere tid har øyriket Bohuslän for alvor begynt å markedsføre seg som en destinasjon for god mat og drikke.

Matjournalister fra hele verden har flokket til Grebbestad-traktene for å spise østers, nærmere bestemt den opprinnelige europeiske østersarten Ostrea edulis.

Matjournalister fra hele verden har flokket til Grebbestad-traktene for å spise østers

Käringö er også gjenstand for valfart, mye på grunn av fisk- og skalldyrrestauranten Peterson’s Krog og den eksklusive østersmaking- og overnattingsstedet Karingo (her kan du bade i havvann som er oppvarmet av vedfyring).

Muslinger
MMMM MUSLINGER: Grillede bløtdyrdelikatesser, klare til servering. (Foto: Lisa Nesterson)

Hele Bohuslän-området syder av aktivitet. Om mor og far føler seg stive og støle etter en lang dags padling i skjærgården, skal de vite at antallet spa-hoteller har eksplodert. Far vil dessuten sette pris på de mange mulighetene til å spille golf.

Det er på tide at «nordbaggarna» gjenerobrer «bästkusten». Vi begynner fra sjøsiden. Med nistepakke og kajakk.

Slik kommer du deg dit:

Båt fra Sandefjord 2 ganger daglig: Klokken 08:30 og 19:30. Retur fra Strömstad 2 ganger daglig: 12:00 og 18:30.