Registrér degSteg 1 av 4

Bli medlem av Fjord Club

Vår måte å sette pris på deg som reiser med Fjord Line. Fyll ut skjema for å bli medlem.

* Gyldig mobil-telefonnummer er påkrevd.
Eksempel: +47 900 00 000 eller +46 70 00 00 00 00

Århus – smilets by-bilde

Mor og datter i skjønn forening i Smilets by, Århus.

Om forfatteren-bilde

Om forfatteren

Hilde Skovdahl (46), mest kjent som Charter-Hilde fra TV3-serien Charterfeber, er foredragsholder, forfatter, blogger og skribent.... Les mer

Antall stemmer:

Århus – smilets by

For å orke hverdagens mas og stress er det viktig å gjøre noe hyggelig, så man får energi og blir glad igjen. Gjerne noe som ikke er så dyrt.

Da anbefaler jeg på det varmeste å ta en weekendtur til Århus. Reisen kan starte med Fjord Line til Hirtshals.  Dette gjorde jeg og min kjære mamma, og vi hadde en så fin tur!

Egentlig er jeg litt «pingle» når det gjelder ferjer. Jeg må innrømme at jeg gruet meg litt til å ta den store båten. Men vet dere hva? Det var helt fantastisk! Alt er så velorganisert, trygt og hyggelig. Med den nydelige lunsjbuffeten om bord, blir jo det hele til en fest! Så deilig! Starte med desserten for så å spise seg gjennom det fantastiske koldtbordet.

Jeg anbefaler dere også å mingle med de andre gjestene om bord, for straks blir alt mye mer spennende og morsomt. To danske herremenn fant oss.. kremt…eller rettere sagt; det var kanskje vi som fant dem. Uansett, det ble faktisk så hyggelig at jeg måtte dra mamma (70 år) til siden, da de flørtet litt vel mye med henne.

Da vi kom til Hirtshals og kjørte av båten var klokka sju og solen på vei ned. Så kom jeg på at om vi svingte venstre istedenfor å kjøre rett fram til Århus, så ender vi opp i Skagen.  Da mamma er kunstner, var hun helt med på notene. Hun ville se de lange strendene og det fantastiske lyset, som kunstnere alltid har snakket om.

skagen
Strendene i Skagen må oppleves.

 

Slitne og trøtte

Vi kjørte om kapp med solnedgangen og passerte de nydeligste små hus og mange små gallerier langs veien. Vi rakk Skagen akkurat i det solen gikk ned. For en opplevelse! Det var noe av det vakreste vi hadde sett! Det var magi i luften. Det var da vi bestemte oss for at vi måtte komme tilbake før vi dro hjem til Norge.

Så fikk vi «straffen» vår. Når man ikke følger andres gode råd med å kjøre direkte Århus, får man skylde seg selv. Det ble mørkt som natten og det øsregnet. Danmark hadde tatt oss. Bekmørkt og skog overalt, ikke et eneste lys på småveiene.

Viktig melding: Ikke gjør som oss, men kjør rett fram og hold dere på motorveien!

Klokka to på natten kom vi til First Hotel Atlantic i  Århus. Trøtte og slitne ble vi møtt av en glad og energisk mann i resepsjonen. Han hadde den kuleste latter som jeg noen gang har hørt. Ja, han lo faktisk hele tiden! Nå hadde vi virkelig kommet til «Smilets by»! Han spanderte eplejuice på oss og parkerte bilen vår. Utmattede og lykkelige sovnet vi i våre senger. Ute på gatene var det «party-life» til den lyse morgen. At de gidder, tenkte vi og sovnet.

For en opplevelse! Det var noe av det vakreste vi hadde sett! Det var magi i luften. Det var da vi bestemte oss for at vi måtte komme tilbake før vi dro hjem til Norge.

Startet med Strøget

Når man er i en ny by, vet man aldri helt hvor man skal begynne. Da lønner det seg å samle inn alle brosjyrene på hotellet om aktiviteter i byen som du ønsker å se og gjøre!

I det du går ut av hotellet skjønner du at du er i Danmark. Det er syklende mennesker overalt. Du kan også leie sykkel hvis du vil. Du kan til og med leie deg en Segway, da det er tillatt i Danmark. Vi gikk til Strøget først. En cirka 900 meter lang gate med butikker og restauranter på hver side. Over alt møter du hyggelige dansker som mer enn gjerne vil hjelpe deg. Det er veldig lett å bare bli der, men vær så snill: Ta deg tid til alt annet også!

Det som er så fantastisk med Danmark, er at det føles som om man har kommet til kontinentet! Folk er mer åpne og avslappet enn hjemme. Det er også skulpturer og kunst overalt i Århus. Mens vi gikk der i vrimlet av butikker og mennesker, havnet vi plutselig i en park sammen med noen kjempestore hvite kaniner! Du aner ikke hvor lykkelig man blir av sånne overraskelser! Kaninene var oppblåste og store som hus. Både voksne og barn fikk lov til å kose og klemme på dem.

kanin
Ingenting hjelper bedre på humøret enn en diger kanin 🙂
kanin skilt
Klar oppfordring i kaninhagen

Da vi sto der i parken fikk vi øye på en stor bygning med en enorm regnbue som gikk rundt taket. Det viste seg å være ARoS kunstmuseet! DETTE MÅ OPPLEVES! Men før vi kastet oss inn i kunstens verden, måtte «bollene», altså vi, ha mat og drikke først.

På kunstmuseet finnes det en koselig cafe med de mest fantastiske salater, danske smørbrød og kaker. Vi gikk for danske kokosboller og økologisk hylleblomstsaft! Det er den mest himmelske safta jeg noen gang har drukket. Bare der og da drakk vi fire flasker hver!

Mens vi gikk der i vrimlet av butikker og mennesker, havnet vi plutselig i en park sammen med noen kjempestore hvite kaniner! Du aner ikke hvor lykkelig man blir av sånne overraskelser!

En dose kunst

Så begynte kunsteventyret! Det første vi ble møtt av var en kjempeskulptur av en gutt. Kunstverket BOY av den australske kunstneren Ron Mueck. Det var som å være i Lilleputt-land i Olivers reiser! Både store og små ble helt fascinerte!

Hvis BOY hadde vært et menneske, ville han veid 2260 kg og hatt størrelse 244 i sko. Hans ene øye måler 23 cm. BOY ville vært 11 meter høy hvis han sto! Fikk du ikke veldig lyst å se han nå? Denne skulpturen er en gave til kunstmuseet, så den er der permanent. BOY må bare oppleves!

Boy
BOY er både gedigen og sjarmerende på samme tid.

Bortsett fra denne gutten var det rom etter rom med fantastisk kunst. Advarsel: Har du barn, så må du være oppmerksom på hvilket rom som ikke egner seg. Denne informasjonen finner du i resepsjonen.

Å vandre omkring i regnbuen var også helt fantastisk! Oppe på taket kan du faktisk gå inn i en stor tunnel med panoramavinduer i regnbuens alle farger. Derifra har du utsikt over hele Århus! Fantastisk opplevelse, men ikke for dem med høydeskrekk! Som meg, som klamret meg til innerveggen, og skjelvende tok et skritt om gangen. Men jeg klarte å komme meg til fargen rosa.

museum
En stk skeptisk Hilde i regnbuen på ARoS kunstmuseum

Etter kunstmuseet måtte vi jo spise igjen. Vi fant en meget hyggelig café som het Ziggy. Her spiste vi verdens beste hamburger, som het Ziggys hamburger!

ziggy hamburger
Hamburgeren var helt nydelig.

 

Jeg anbefaler den på det varmeste.  Igjen ble det shopping i de kuleste butikker med alt du kan tenke deg. Vi orket dessverre ikke gamlebyen, som man egentlig burde oppleve.

En liten butikk jeg anbefaler er Marco Friis. Her finner du de vakreste kaffekopper med gullkant og fine motiv på, som er laget av keramikeren Marco Friis.

Hjertelig gjensyn

Liker du å handle på Second-hand butikker, har du kommet til himmelriket! Et søk i Google på second-hand butikker i Århus og du vil finne en liste. Som du vet, har danskene et godt øye for gjenbruk. Her er det mye spennende å finne.

Når det gjelder utelivet i Århus, så ligger pubene og nattklubber som perler på en snor. Det lå til og med en nattklubb rett ved hotellet. Vi var dessverre for trøtte for dette.

På søndag bestemte vi oss for å dra tilbake til Skagen, da de fleste butikker var stengt i Århus. Noe vi ikke angret på. For det første var det bare to timer til Skagen..hm….og igjen fikk vi oppdage de lange strendene, men nå i dagslys! Vi spiste pølser som var en halvmeter lange. Og selvfølgelig; en kjempeis med krem og kokosbolle på toppen! Ja, en skikkelig nei-is, men i Danmark er alt lov!

kæmpe hotdog
Dette er hva man kaller en stor pølse i brød.

 

Skagen er fylt av små butikker og Skagens museum må oppleves! Der finner du malerier av kunstnere som står bak de berømte bildene fra Skagen. Den kunstneren som jeg forbinder mest med Skagen er PS Krøyer, som har malt «Sommeraften ved Skagen», «Hipp, hipp hurra» og mange flere.

Vi spiste pølser som var en halvmeter lange. Og selvfølgelig; en kjempeis med krem og kokosbolle på toppen!

Bare det å vandre på de milevis lange strendene er en opplevelse i seg selv, når man vet at mange kunstnere har blitt inspirert der.

skagen strand
Strendene er like vakre som de er lange i Skagen.

 

Så ønsker du deg et spennende eventyr i hverdagen, ja da tar du deg en langweekend i Århus!

Danskkurs

PS: Her er en liste over kule danske uttrykk som kan være bra å kunne når du skal til Århus:

Din fjollerøv – din tullekopp

Fis og balade – festligheter

Brusebad – dusj

Grine – le

Frigadeller – kjøttboller

Mandelmassenasse – marsipangris

Ikke helt appelsinfri – Fortsatt småfull

Rip, Rap og Rup – Ole, Dole og Doffen