Registrér degSteg 1 av 4

Bli medlem av Fjord Club

Vår måte å sette pris på deg som reiser med Fjord Line. Fyll ut skjema for å bli medlem.

* Gyldig mobil-telefonnummer er påkrevd.
Eksempel: +47 900 00 000 eller +46 70 00 00 00 00

Skagen er gul, men hvorfor?-bilde

Foto: VisitDenmark

Om forfatteren-bilde

Om forfatteren

Torkjell Berulfsen er 1943 modell og har tilbragt  de siste 43 årene i NRK.  Av våre gjesteskribenter er han vel den som har vært ... Les mer

Antall stemmer:

Skagen er gul, men hvorfor?

Forklaringen har å gjøre med vær og klima, og en feilbestilling…

Malingfabrikken Jotun forteller om en arabisk sjeik, som med gode minner fra et rosa, arabisk gledeshus, beordret hele sin hjemby malt rosa…til minne om! Jeg har aldri, i lys av den fortellingen, tort spørre ordføreren av Sortland hvorfor byen er blå, melankoliens farge.

Og Skagen er GUL – Skagengul

Forklaringen har å gjøre med vær og klima. Husene i Skagen ble kalket hvert år til pinse med en blanding av kalk og den tørre jordfagen oker.  Okeren ble bestilt  og solgt videre av  lokale kjøpmenn som fikk fargen i tønner på 240-250 liter.

På grunn av sin isolerte beliggenhet, og den omstendighet at kystveien ofte var ufremkommelig, kjøpte handelsstanden okeren i store partier for å være på den sikre siden til pinse.

Så var det et år at kjøpmennene hadde bestilt som vanlig, men fikk  en ”fransk gull oker” som hadde en svært dypere gul farge.  Det var en feilbestilling, en blemme.  Og der satt man da med en svær  feilbestilling som ga opphavet til ”Skagengul”.

En vakker farge.  Og den smiler til deg hvor du enn går.

Men det må sies allerede i starten:  Hvis du ikke liker gult, god mat, godt drikke, kultur, historie, sykler og gjestfrie mennesker, og litt vind i ny og ne, så har du ikke noe i Skagen å gjøre.

Og hva er definisjonen på området? Skagen var opprinnelig navnet på hele  odden, som  utgjør spissen av Vendsyssel. Rett og slett: Toppen av Danmark.

Rett og slett: Toppen av Danmark.

Velkommen til Skagen

Du ankommer med Fjord Lines moderne og vennlige båter til Hirtshals. Greit nok med raceren Fjord Line Express, men rart for en nordmann å innse at MS Oslofjord, MS Stavangerfjord og ditto Bergensfjord alle er registret i Hirtshals.  Det gnurer litt i mitt norske hjerte, men det er kanskje ikke verre enn når Cunards paradeskip ”Queen Elizabeth” er registrert i Hamilton på Bermuda og ikke i Southampton.

Nåvel, vi svelger den pillen og ser etter losji. Det burde ikke være noen stor og vrien sak for i selve Stor Skagen er det 233 overnattingsmuligheter, i tillegg til alle sommerhusene som kan leies med kort vei til bakeren og ferske rundstykker eller wienerbrød …. ”og om lidt er kaffen klar”.

Skagen
Foto: VisitDenamrk

 

Kysten som ikke ligger stille

Selv turen fra Hirtshals til Skagen by er unnagjort på 30-40 minutter, gjennom et flatt og fint landskap som brisker med bondens tilbud om  poteter, blomkål, gulrøtter og alt annet som landmannen klarer å vrenge ut av  den litt sandholdige jorden.  Og det er et av stikkordene for vestkysten: sand.  Den ligger ikke stille.  Dra sørover til Råbjerg Mile. Der er begrepet ”fast adresse” ikke konstant over tid.  Det sørger flyvesanden for, selv med omfattende planting av marehalm som skal dempe  effekten noe.  Ikke udelt  vellykket: Ruberg Knude fyrtårn, nær Løkken (23 meter høyt) slet med å holde hodet over sanden og ble lagt ned i 1968 da det begynte å bli vrient å se fyret fra havet.

Men det var nå skip og deres problemer. Like ille var det med menigheten til den tilsandede Sct. Laurentii Kirke som ligger rett til høyre  på veien inn til Skagen by. Da sandflukten begynte på alvor i det 16. århundre ble det stadig vanskeligere og vanskeligere for menigheten å grave seg frem til kirken når det skulle være gudstjeneste. Kampen mot sanden varte inntil 1795 da kirken ble nedlagt etter ordre fra kong Christian VII. Selve kirkeskipet ble revet ned og benyttet i andre byggeprosjekter, men tårnet ble skånet og brukt som et fredet sjømerke.

Skagen,_den_tilsandede_kirke
Den tilsandede Sct. Laurentii Kirke. Foto: VisitDenmark

 

Hotell fra en svunnen tid

Men så kommer man endelig til Skagen by. Danmarks nordligste og noe småtteri hvis folketallet er en målestokk.  12.000 innbyggere er ikke rare greiene, men du verden hva de gjør for å føle nettopp deg velkommen.

Det blir en kron og mynt affære om å satse på Hotel Petit, Ruths Hotel, Hotel Skibsmedien, Foldens  Hotel, Badepension Marienlund.  Det stopper bare ikke hvis man tar turen via Internett med all verdens anbefalinger og **** stjerner.

Men glem nå for all del ikke Brøndums Hotel, som kan føre sine aner tilbake et godt stykke før det fikk sitt offisielle navn i 1891. En tid hvor  tjenestepikene neiet bare de så en gjest. Her er alt du kan ønske av kultur og historie og som sømmer seg dem som vil tilbake i tid med te og muffins og en svalende øl eller en dannet portvin, så er selvfølgelig toaletter og badet i gangen.

tilbake i tid med te og muffins og en svalende øl eller en dannet portvin

Ruths_Hotel_Front
Ruths Hotel

 

Men det er så riktig, så riktig. Man kan ikke rykke inn i en annen tid uten av og til å heve øyenbrynene, for du er med ett milelangt vekk fra  boutiquehoteller, designerdrømmer og Philip Starcks verden. For dem som fikk med seg  Badehotellet på TV så var serien et glimt inn i en svunnen tid og for noen ”gode gamle dager”,  såfremt  man befant se på det rette sosiale og økonomiske nivå.

Men, å, det er så frydefullt mange andre steder å bo. Det blir som perler på den sagnomsuste snor. Det er ikke alltid ledig rom, men det er muligens en grunn til det å dømme etter antall stjerner og anbefalinger. Men når Skagen  Bo Godt Rooms skal ha 505 kroner i gjennomsnitt pr. booking, så  skulle ikke det skremme noen  som har måttet bite i seg en gjennomsnittlig parkeringsbot i Norge til godt over det.

Men kanskje litt lurt å holde seg unna  uke 29, den såkalte ”Hellerup uken”. Da rykker Københavnfiffen inn med sine SUVer, Jaguarer og alt det den høyglanspolerte verden kan få med seg av high life og musserende.  Prisene blir deretter, så de leker ikke alltid butikk dernede når høysesongen dundrer på døren.

Spis på deg strekkmerker

Da er vi der igjen. I Skagen kan du spise på deg strekkmerker på et utall av restauranter som bryr seg om deg som gjest.  Bodilles Kro serverer verdens beste fiskefrikadeller.

Det er ikke lett å være rødspette i Danmark.  De havner gjerne på din tallerken med remulade og pepperrot lenge før de selv hadde planer om å gå av med egenpensjon på sandbunnen der ute.

De havner fortere enn svint fritert på Pakhuset nede ved havnen med et interiør som kan fryde deg og overvåke deg med  et mylder av gamle, fargerike gallionsfigurer fra en tid hvor kysten var utrygg og havariene mange.

Men kanskje, før du gir deg kniv og gaffel i vold:  et kraftig egendosert innslag av kultur og muséer.  Det er mange av dem for alle aldre. Bamsemuséet hadde gått meg hus forbi inntil i fjor.  Skagen Bunkermuseum holder hus i en av de mange bunkerne tyskerne bygde under 2. Verdens krig. Skagens By- og Egnsmuseum er et lokalhistorisk museum med sterk fokus  på fiskerne og de modige redningsmenn i de utsatte farvann.

Skagenmalerne

Det skal en kraftanstrengelse  til  å komme utenom Skagens Museum med hele historien om Skagenmalerne som myldret til området i 1870-80 årene på grunn av det angivelig fantastiske lyset.  Akkurat det lyset er senere blitt målt og vitenskapelig veiet og avfeid som en kunstnerisk illusjon. Men de som trodde på det den gang skapte, vitenskapen til tross, noen enestående malerier i vidunderlig lys.

Skagens_Museum
Foto: VisitDenmark

 

Da blir temaet Skagenmalerne, denne  skandinaviske kunstnerkolonien av livsbejaende artister som møttes og arbeidet nettopp her og skapte praktfulle vitnesbyrd om livet på 1870-80 årene. Deres kunstneriske produksjon kjennetegnes av realistiske friluftsmalerier og intense livsskildringer med rike valører.

Kunstnere som i kortere eller lengre tid var aktive i Skagen var bl.a. P.S. Køyer, Oscar Björk, Michael Ancher, Anna Ancher, Christian Krohg og Johan Krouthén. Andre skikkelser var Carl Locher,  og Viggo Johansen

Mange av dem bodde nettopp på Brøndums hotell.  Det var ikke alltid like lett å gjøre opp for seg engang, men som kunstner finnes det alltid en blankosjekk i bakhånd: betal med malerier. De så  gjorde, og hotellet stiller vanligvis ut et førtitalls bilder i sine salonger og stuer.

Det morsomste eksempel på tidsånden og kunstnerne synes jeg er norskfødte Krøyers ”Hip, hip hurra” fra 1888. Tankevekkende er det at denne gledesstunden er skapt omtrent samtidig med Edvards Munchs ”Skrik”.

Der har vi Norge og Danmark i to nøtteskall

maleri-768
Bilde: Hipp hipp hurra! Kunstnersfest på Skagen – Peder Severin Krøyer, Wikipedia.org. Skrik – Edvard Munch, Wikimedia.org.

 

Så mye annet

Men så er det så mye annet det ikke er plass til å nevne.  Hele mangfoldigheten. (Valgmulighetene undergraver nesten den roen du var kommet for å finne).  Skagen Bryghus serverer deg  et ras av øltyper som kanskje må dempes litt ned før turen til Grenen, denne nordligste ”tutten” på Danmark, der du kan vasse ut og stå med ett ben i Skagerak og ett i Kattegat, og på veien tilbake gå forbi graven til maleren og forfatteren Holger Drachmann (1846-1908) hvis gravportal er tegnet av norske PS Krøyer.

Godtfolk:  jeg sitter i skrivende stund i Oslo og, ikke misunner, men ønsker hver og en av dere en tur til ”toppen av Danmark”.  Hils fra meg!

Torkjell Berulfsen