Registrér degSteg 1 av 4

Bli medlem av Fjord Club

Vår måte å sette pris på deg som reiser med Fjord Line. Fyll ut skjema for å bli medlem.

* Gyldig mobil-telefonnummer er påkrevd.
Eksempel: +47 900 00 000 eller +46 70 00 00 00 00

Opplev Skagen – et sted med sjel-bilde
Om forfatteren-bilde

Om forfatteren

Helene Bøksle er en av landets store stemmer innen moderne, tradisjonell musikk. Hun er oppvokst på Frydnes utenfor Mandal, og har... Les mer

Antall stemmer:

Opplev Skagen – et sted med sjel

Artist Helene Bøksle giftet seg i Skagen, og har tilbrakt mye tid i denne danske perlen helt ytterst ut mot havet på Nordjylland. Her er Helenes fem tips til en god Skagen-opplevelse!

Der er – og det er sagen, hvad tiden så blir til: Det er en ”sjæl” i Skagen, som aldri ældes vil.

Holger Drachmann, dikter og maler

Skagen er en by hvor tiden nærmest har stått stille. Stedets rike kunstneriske historie har satt sitt preg på byen, som ligger om lag 50 kilometer nordøst for Hirtshals, helt ytterst mot Kattegat og Skagerak.

Lyset, horisonten, vind og blåst, gjør at jeg føler meg hjemme her. Jeg er selv vokst opp like ved havet, på Sørlandet, og kjenner dragningen etter salt og hav og eventyr. Det var derfor ingen tilfeldighet at jeg giftet meg i Skagen.

Artist Helene Bøksle giftet seg i Skagen i 2012 og anbefaler varmt den danske byen på tuppen av Nordjylland.
Artist Helene Bøksle giftet seg i Skagen i 2012 og anbefaler varmt den danske byen på tuppen av Nordjylland. Foto: Privat

 

Giftet seg i Skagen i 2012

I mai 2012 valgte jeg og min mann, Espen, å invitere slekt og venner til et ”Hipp-hipp-hurra”-bryllup, i god gammel Skagen-ånd. Festen fant sted i hagen på Brøndums hotell, som i 1880-årene var et fast tilholdssted for de store malerne som P.S. Krøyer, Anna og Michael Ancher, Christian Krogh, samt Danmarks nasjonaldikter Holger Drachmann. Her satt de ofte i hagen og diskuterte kunst og svingte sine begre til det grydde av morgen.

Jeg har besøkt Skagen gjentatte ganger gjennom min oppvekst og voksne liv, og selv om det er som en liten by, så blir man aldri helt ferdig med den. Det gjør at man kan komme tilbake, igjen og igjen. Byen forandrer seg ved årstidene, den skifter farge og fremtoning, og et besøk i januar når det virkelig stormer, kan være vel så vakkert som den lyseste sommernatt.

Her er mine fem beste tips til en god Skagen-opplevelse:

Opplev Skagen fra Brøndums Hotell

Her kan du overnatte på gamle, knirkete rom – og spise den deiligste frokost på Kongelig dansk porselen. Brøndums Hotell ble mot slutten av 1800-tallet skagenkunstnernes faste samlingsted – og hotellet bærer i dag tydelig preg av sin historie med vakre kunstverk på veggene og antikke møbler. Hotellet har nylig ansatt michelinkokken Michel Michaud som ny kjøkkensjef.

Selv om man ikke overnatter på hotellet, er det verdt å ta turen innom for en smak av Madam Brøndums fiskesuppe og et lite glass. Adresse: Anchersvei 3

Fantastiske Skagen museum

Helene Bøksle og hennes sønn, Emil-Anker (2), på Skagen Museum.
Helene Bøksle og hennes sønn, Emil-Anker (2), på Skagen Museum.

Flere sentrale kunstnere i Skagen samlet seg i 1908 i Brøndums spisesal for å stifte et eget museum, slik at kunsten deres kunne bli ivaretatt og vist frem for et større publikum. Etter en storstilt oppussing av museet, nå i nyere tid, fremstår det nyåpnede museet som et moderne arkitektonisk bygg, hvor besøkende kan betrakte kjente motiver som ”Sommeraften ved Skagen”, ”Den druknede” og utallige andre klassiske Skagen-motiver. Adresse: Brøndumsvej 4

Er du glad i kunst og museer? Les mer om museumslykke i Danmark.

Den evige kampen på Grenen

Å ta turen ytterst ut på Grenen, hvor Kattegat og Skagerak møtes, er som å bivåne den evige kamp; to hav som møtes, og som bryner sine krefter mot hverandre, hvor ingen gir seg. Ligger cirka fire kilometer utenfor Skagen-sentrum. Holger Drachmann ble gravlagt på Grenen i 1908, hvor graven finnes i dag.

Grenen er der hvor Kattegat og Skagerak møtes - et mektig syn!

Å leie sykler er obligatorisk

Det finnes store muligheter for sykkelutleie i Skagen, både ved hoteller og sykkelforretninger. Her får du også tak i sykkelkart over området. Stikk gjerne innom bakeren eller slakter Munch for litt proviant!

Sykkel5
Å sykle i Skagen er en stor opplevelse. I byen finnes det gode muligheter for å leie seg en tohjuling.

 

En fin utflukt er å sykle til den ”Den tilsandede kirke”, en kirke fra 1300-tallet, ca. tre kilometer syd for sentrum. Sankt Laurentii kirke var gjennom århundrer den største kirken i sognet, men på 1700-tallet ble flyvesanden et så stort problem at menigheten måtte grave seg frem til kirken ved gudstjeneste. Kong Christian VII stengte kirken i 1795 på grunn av all sanden, og selve bygningen er i dag fredet. Et fint område med mange turstier. Adresse: Gammel Landevej 53

Ikke glem å lese Morten Ståle Nilsens artikkel om sykling i Danmark

Kunstnerhjemmet Anchers hus

Som plassert i et gyllent triangel, i gangavstand mellom Brøndums og Skagen Museum, ligger Anchers hus – privatboligen til ekteparet Anna og Michael Ancher. Det er et autentisk og ytterst godt bevart kunstnerhjem, som fremstår på en prikk slik det så ut da Anna Ancher døde i 1935. Du forventer nesten at kokkekona fortsatt skal stå med oppvasken på det blåmalte kjøkkenet og tørke opp restene etter dagens kunstnermiddag. Adresse: Markvej 2-4.

Her kan du lese mer om hvorfor Skagen er gul